Nätverket – en väg till karriär

Vårda dina nätverk och planera familjelivet. Det var två av Jessica Bjurströms tips vid februari månads Hildarylunch i Stockholm.

– För mig har nätverk varit allt. Det är fantastiskt att ha ett starkt nätverk. Och det antar jag att ni också har, sa Jessica Bjurström till deltagarna vid Hildarylunchen på Cederquist advokatbyrå den 3 februari.

Sedan ett år tillbaka är Jessica Bjurström vd och talesperson för cirka 4 000 kommunikatörer i organisationen Sveriges Kommunikationsbyråer. Vägen dit har gått via assistentarbete, framgångsrikt säljande, kvällskurser i kommunikation och journalistik och affärs- och marknadschefsuppdrag.

Jessica Bjurström gratulerade de kvinnliga juristerna till att ha Hilda, ett formaliserat nätverk som arbetar för att ge kvinnor lika möjligheter i juristyrkena. I hennes bransch, reklamvärlden, finns ännu inget motsvarande. Däremot har det informella nätverket av studiekamrater och kolleger betytt allt för karriären, påpekade Bjurström.

Vid lunchen delade Jessica Bjurström frikostigt med sig av hur hon tänkt under sina olika kliv i karriären. Hon gav även konkreta råd till deltagarna om hur man kan förena karriär och familjeliv. Planering och stöd, till exempel i form av en barnflicka, är nyckelord, menade hon.

– Strunta i den superhäftiga barnvagnen! Välj en enklare modell och skaffa support där hemma i stället. Och prata med din man om hur ni ska få det att fungera, sa Jessica Bjurström bland annat.

Förutom att att skapa och underhålla kontakter med människor man möter är det också viktigt att våga justera inriktningen på sin karriär, till exempel genom studier, påpekade Bjurström. Hon uppmanade också de kvinnliga juristerna på Hildaryträffen att våga visa upp sig och tacka ja när de får frågan om att framträda och tala om sitt område i olika sammanhang.

Karriärtips

Familj
Gör tidigt en planering för familjelivet.
Skaffa en ”hemmafru”, någon som kan avlasta där hemma.
Bjud på dina barn. Jag tror att många nära omkring barnen skapar trygghet. Och släpp det dåliga samvetet, att vara på dagis till fem är okej.
Involvera större barn i familjelivet, det växer de av.
Rättvisa, respekt och glädje: ledord i familjelivet.
Viktigast av allt är att ha en familj.

Karriär
Det finns aldrig ett enda sätt att göra karriär.
Det går alltid att hitta ett mål för framtiden – om du inte vet vad du vill vet du kanske vad du inte vill och kan arbeta för det.
Passion är viktigt – du presterar tre gånger så mycket när känslan är med.
Stressa inte fram en karriär, men vad du än gör, se till att märkas och göra avtryck i verksamheten.
Vill du bli chef – säg det högt! Samla och vårda dina kontakter. 

Sök i vårt artikelarkiv

  Hjälp

Till avancerad sök

Senaste numret som pdf

Omslag Advokaten nr 4/2016, länk till PDF

Redaktion

Chefredaktör
Tom Knutson
Laboratoriegatan 4
Box 27321
102 54 Stockholm
Tfn 08-459 03 25
Fax 08-662 30 19
E-post

Journalist
Kamilla Kvarntorp
Laboratoriegatan 4
Box 27321
102 54 Stockholm
Tfn 08-459 03 07
Fax 08-662 30 19
E-post

Journalist
Magnus Andersson
Laboratoriegatan 4
Box 27321
102 54 Stockholm
Tfn 08-459 03 03
Fax 08-662 30 19
E-post