Knep och goda chefer kan underlätta kvinnors karriär

– Det finns en lång tradition hos män att vilja ha makt. Vi kvinnor behöver lära av det, så att vi vågar hugga för oss och säga ja!

Det sa Eva Swartz som den första september gästade Hildary i Stockholm för att berätta om sin karriär och om resan från ”fulkultur till finkultur”.

Eva Swartz är vd och koncernchef för bokförlaget Natur & Kultur. Dessförinnan var hon programdirektör för TV4, och hon har tidigare haft en rad chefsroller inom TV-branschen. Vid Hildarymötet beskrev hon sin resa från ”fulkultur till finkultur”, en uppdelning som fortfarande lever stark hos många människor.

Egentligen började resan i finkulturen, med studier i humaniora och arbete på bokförlag och Italienska kulturinstitutet. Men i mitten av 1980-talet tackade Eva Swartz, efter mycket tvekan, ja till ett arbete på TV3, som just skulle dra igång sina sändningar.

– Min professor i italienska, för jag hade börjat doktorera då, sa att han inte tänkte prata med mig längre när jag började på TV3, berättade Eva Swartz för de kvinnliga juristerna på Hildarymötet.

Själv upptäckte hon dock snabbt att det var både roligt och stimulerande att göra TV, och att det dessutom fordrar en minutiös noggrannhet i såväl det dagliga arbetet som i strukturen med avtal och kontrakt.

– TV gör tokiga saker, men förvånansvärt få misstag, intygade Swartz.

Sämre beställt var det med ordningen i förlagsvärlden. Det upptäckte Eva Swartz när hon 2005 tog steget över till ”finkulturen” igen, nu som vd på bokförlaget Natur & Kultur. Förlagsbranschen är, enligt Swartz, präglad av att man traditionellt inte behövt kämpa och av en svag konkurrens. Men det håller på att ändras.

– Jag arbetar för det. Om vi når upp till 75 procent av noggrannheten i TV så blir vi bäst, sa Swartz.

Eva Swartz berättade också om sina erfarenheter av att ta sig fram i miljöer där de flesta chefer av tradition är män. För att kunna hävda sig där behöver kvinnor framför allt lära sig att bli lite tuffare och kaxigare, ansåg Swartz. Men det finns också knep att ta till för att lättare nå fram, som att sänka rösten och tala långsammare.

– Män stänger av annars, när rösten blir för hög och snabb, förklarade Swartz.

Hildarybesökarna fick också ett par andra råd med sig från Eva Swartz.

– Byt jobb ofta! Det är viktigt att samla kunskaper från olika håll, och det lättaste är att göra det medan ni är unga, sa hon bland annat.

Hon rådde också de kvinnliga juristerna att om möjligt välja sin chef. Vilken chef man har är nämligen betydligt viktigare än vilket företag man arbetar på, ansåg hon.

– Det är chefen som ni arbetar med varje dag som avgör hur bra ni blir, sammanfattade Swartz.

Sök i vårt artikelarkiv

  Hjälp

Till avancerad sök

Senaste numret som pdf

Omslag Advokaten nr 4/2016, länk till PDF

Redaktion

Chefredaktör
Tom Knutson
Laboratoriegatan 4
Box 27321
102 54 Stockholm
Tfn 08-459 03 25
Fax 08-662 30 19
E-post

Journalist
Kamilla Kvarntorp
Laboratoriegatan 4
Box 27321
102 54 Stockholm
Tfn 08-459 03 07
Fax 08-662 30 19
E-post

Journalist
Magnus Andersson
Laboratoriegatan 4
Box 27321
102 54 Stockholm
Tfn 08-459 03 03
Fax 08-662 30 19
E-post