Att lyckas i en värld av män

Skapa en positiv självbild, ha en jämställd man och inse betydelsen av tur. Det är några av ingredienserna i framgångsreceptet för hur man lyckas i en värld av män. Det anser företagsledaren och styrelseproffset Meg Tivéus.

Meg Tivéus har noterat att i många debatter som hon deltagit i, som rör jämställdhet, så kokar mycket ner till frågan om vem som tar hand om barnen.
– Det är den som i grunden är den stora frågan. När det gäller andra problem så finns de egentligen i oss själva.

Meg tycker att man ska fundera över sina drivkrafter och vad det är som gör att man tycker att någonting är roligt. För sin egen del drivs hon mycket av viljan att åstadkomma något.
– Jag vill se resultat och vill inte ödsla tid på något som inte blir av, sa hon och tillade:
– Jag bärs av en livsglädje som jag har varit väldigt rädd om. Det har inneburit att jag har försökt att inte bli blasé utan att alltid tycka att de enkla sakerna är roliga. Det har varit en del av min hemlighet.

Även natur och kultur har en stor betydelse för Meg när hon vill hämta kraft och låta hjärnan vila. Ibland tvingar hon sig att INTE vara effektiv. Det handlar om att skapa ett tomrum så att hjärnan får arbeta själv och hitta sina egna vägar. Detta är något som dagens människa knappt ägnar sig åt eftersom hon alltid är tillgänglig på mobiltelefonen och e-post eller sociala medier. Som Meg ser det finns det en stor fara i detta.
– Den kreativa delen av min hjärna skulle förkrympa på sikt om den inte får tomrum för att finna nya lösningar, sa Meg som menade att de bästa idéerna ofta kommer till henne när hon är på ett gympapass.

Tur är en faktor som inte ska underskattas av den som vill lyckas nå framgång, enligt Meg Tivéus:
– Det är som Ingemar Stenmark säger att om man tränar mycket får man tur. Att ha kunskap och att vara påläst det är en förutsättning. Men man får också tur genom att visa sig och genom att säga ja. Att våga ta steget! Det är en mycket seriös rekommendation.

En viktig del för att klara ett avancerat arbete är en bra kropp. Kropp och själ hör intimt samman, enligt Tiveús. Att hålla kroppen i trim är i grunden en nödvändighet. Om man har en ledande position arbetar man väldigt många timmar per vecka. Meg tränar regelbundet, och har till och med tagit Tjejklassikern ett par gånger.

Andra råd som hon gav var hur viktigt det är att arbeta med att skapa en positiv självbild. Att lära känna sig själv är en stor del av det trygga ledarskapet. Ett ytterligare råd var att inse att man inte kan hinna med allt.
– I dag finns fantastiska ROT och RUT. Köp alla RUT:ar och ROT:ar som ni hittar. Det gäller att ha service på hemmafronten. Det är inte någon människa som tackar för annat än resultatet.

Meg Tivéus sammanfattade sina råd för hur man lyckas i en värld av män:
– Ta för givet att du har samma möjligheter som män och ska ha det. Se till att skaffa en jämställd man. Jag tror att det är ett viktigt råd. Det ska vara en karl som är beredd att vara barnledig och att vabba. Annars kommer ni inte att klara er. Den barnpassande mormodern som jag hade finns inte längre. Våga och utmana dig själv, och arbeta med din självkänsla!

Meg Tivéus talade även om ledarskap. Enligt henne handlar dagens ledarskap om att hela tiden tänka på kort och lång sikt. Det handlar inte om en sak i taget. Det handlar om att vi ska skära ner, effektivisera, rationalisera men vi ska också bygga för framtiden. En del av ledarskapet är att förklara och utveckla för sina medarbetare hur det ska gå till.

Meg förklarade att hon gillar att styra med värderingar. Företaget är en mötesplats för värderingar och förväntningar, drömmar, besvikelser och ambitioner.

En av seminariedeltagarna frågade vad man gör om man tycker att man är störst bäst och vackrast men det finns de i ens omgivning som inte har fattat det ännu?
– Fortsätt och tyck det tills omgivningen förstår det. Eller så kanske du inte riktigt är just det på det här jobbet. Men det gör inget om du inte är det bara du mår bra. Det handlar också om att gilla läget. Det finns inte något olyckligare än när det finns en diskrepans mellan vad man vill vara och vad man har förmåga att vara. Det gäller att någorlunda under livet synkronisera det. Varje människa är skyldig sig själv att ha ett harmoniskt liv, så pragmatisk är jag.

Om Meg Tivéus
Meg Tivéus har bland annat varit vd för Svenska Spel, vice vd på Posten och divisionschef inom Åhléns och Holmen. Hon har utsetts till en av landets mäktigaste kvinnor. Idag arbetar hon med många styrelseuppdrag.

Sök i vårt artikelarkiv

  Hjälp

Till avancerad sök

Senaste numret som pdf

Omslag Advokaten nr 4/2016, länk till PDF

Redaktion

Chefredaktör
Tom Knutson
Laboratoriegatan 4
Box 27321
102 54 Stockholm
Tfn 08-459 03 25
Fax 08-662 30 19
E-post

Journalist
Kamilla Kvarntorp
Laboratoriegatan 4
Box 27321
102 54 Stockholm
Tfn 08-459 03 07
Fax 08-662 30 19
E-post

Journalist
Magnus Andersson
Laboratoriegatan 4
Box 27321
102 54 Stockholm
Tfn 08-459 03 03
Fax 08-662 30 19
E-post