Kämpar för ”livet” – cyklar 130 mil på 7 dagar i sommar

Månadens advokat Per-Owe Dorfh på Roschier cyklar från Lund till Paris för att samla in pengar till Barncancerfonden.

Vad är Team Rynkeby?

– Det är ett välgörenhetsinitiativ som började på en julfest i Danmark. Några personer bestämde sig för att cykla till Paris och se målgången på Tour de France. De hittade sponsorer och framme vid målet fanns 38 000 danska kronor kvar i reskassan. I stället för en brakfest skänkte de pengarna till danska Barncancerfonden. Utvecklingen har varit dramatisk: Förra året skänkte Team Rynkeby 9 miljoner danska kronor och 1,1 miljoner svenska kronor till respektive barncancerfond. Då deltog för första gången två svenska lag.

I år startar tretton danska och fyra svenska lag. Deltagarna ska tillsammans samla in så mycket pengar som möjligt till Barncancerfonden genom olika former av sponsring och events.

Varför ställer du upp?

– Jag fick nys om det genom en kusin som cyklade förra året. Och det är en sak som det är väldigt lätt att brinna för. Man får höra många både lyckliga och sorgliga historier som ger energi och engagemang att kämpa hårdare.

Team Stockholm har målsättningen att samla in över en miljon kronor till Barncancerfonden, som finansierar större delen av barncancerforskningen i Sverige. Alla cyklister betalar 15 000 kr för att vara med. Då ingår cykelkläder, cykel, och boende på resan ner.

De svenska lagens insamlade pengar går till att delfinansiera ett nytt Ronald McDonald-hus vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Alla barn som ska strålbehandlas kommer i framtiden att erbjudas behandling med en ny, skonsammare teknik vid kliniken i Uppsala.

Hur långt cyklar ni?

– Vi startar i Lund den 14 juli och går i mål i Paris den 20 juli. Rutten kommer att bli 120–130 mil och vi cyklar 15–25 mil per dag.

Vad har du för cykelvana för att klara av ett lopp som det här?

– Jag är ingen inbiten cyklist. Jag har cyklat ett par Vätternrundor tidigare och har gjort den svenska klassikern. Jag är nog mer envis än elitidrottsman. Men jag bor i Hässelby och cyklar en del till och från jobbet i Stockholms city – det blir knappt 4 mil om dagen – och försöker cykla året runt.

Cykelvanan varierar i laget. Vissa är erfarna cyklister, andra har aldrig suttit på en racercykel tidigare, och åldersspannet i laget är stort. Det gör det tydligt att det verkligen är en laginsats och att alla kämpar tillsammans. Det går inte ut på att komma först till Paris, utan att hela laget cyklar upp för Champs-Élysées tillsammans.

Alla svenska och danska lag, med över 800 cyklister, möts utanför Paris sista dagen och cyklar in till Triumfbågen med poliseskort.

Vad är det för cykel ni använder?

– Det är en 20-växlad racercykel, särskilt framtagen för Team Rynkeby, byggd av Bianchi. Ramen är densamma som på Bianchi Via Nirone, i aluminium med kolfiber i framgaffeln. Nu använder jag bara den här cykeln för att vänja kroppen vid den. I snitt blir det 25–30 mil i veckan.

– Laget har tränat tillsammans under vintern. Vi har kört spinningpass tillsammans, och sedan vi fick cyklarna i april har det varit utomhuscykling, två gemensamma pass i veckan oavsett väder! Vi kommer också att köra Vätternrundan tillsammans som uppladdning.

Vad har du fått för reaktioner?

– De flesta undrar om man är riktigt frisk! Men det är lätt att tala med folk om insamlingsarbetet. De som är cyklister säger: ”Wow! Hur kommer jag med?”

Sök i vårt artikelarkiv

  Hjälp

Till avancerad sök

Senaste numret som pdf

Omslag Advokaten nr 4/2016, länk till PDF

Redaktion

Chefredaktör
Tom Knutson
Laboratoriegatan 4
Box 27321
102 54 Stockholm
Tfn 08-459 03 25
Fax 08-662 30 19
E-post

Journalist
Kamilla Kvarntorp
Laboratoriegatan 4
Box 27321
102 54 Stockholm
Tfn 08-459 03 07
Fax 08-662 30 19
E-post

Journalist
Magnus Andersson
Laboratoriegatan 4
Box 27321
102 54 Stockholm
Tfn 08-459 03 03
Fax 08-662 30 19
E-post