Det finns inte några bestämmelser som anger vem som har rätt att kalla sig jurist och starta juridisk byrå. Det kan vem som helst göra. Däremot får endast den som har blivit antagen som ledamot av Sveriges advokatsamfund kalla sig advokat.
Anlita en advokat
Nästan alla människor hamnar någon gång i livet i en situation då de behöver juridisk hjälp eller rådgivning. Kanske ska du skriva testamente, kanske har du hamnat i en tvist om ett husköp eller så är du misstänkt för ett brott. Oavsett vilken juridisk fråga det handlar om kan det vara en bra idé att vända sig till en advokat.
Sök advokat/biträdande jurist
Välj en lämplig juridisk inriktning och/eller ort i sökfälten här nedanför, eller skriv i något av de övriga sökfönstren och klicka på knappen ”Sök”. Du kan välja mellan att fylla i ett eller flera fält.
Om du är osäker på vad de olika inriktningarna betyder: klicka på det lilla ”i” som finns intill varje inriktning så får du en presentation.
Advokattiteln är en kvalitetsstämpel
Det ställs höga krav på utbildning, erfarenhet och lämplighet på den som vill bli advokat. Alla advokater måste sedan följa det som kallas god advokatsed. När du anlitar en advokat ska du kunna känna dig säker på att advokaten alltid ser till dina intressen. Advokaternas tystnadsplikt är reglerad i lag.
Alla advokater står under tillsyn av Advokatsamfundets disciplinnämnd, och kan straffas om de bryter mot god advokatsed. Allvarliga brott mot god advokatsed kan leda till uteslutning. Advokater är dessutom skyldiga att fortbilda sig 18 timmar varje år.
Sök i menyn längts till höger för att läsa mer om vad en advokat är och hur advokater kan hjälpa dig.
Vanliga frågor om att anlita advokat
Svar: Advokater kan arbeta inom många olika områden. En del advokater företräder framför allt privatpersoner, medan andra mest har företag som klienter. På mindre orter är det vanligt att advokaterna tar många olika typer av uppdrag, medan storstadsadvokaterna ofta är mer specialiserade. Vilken advokat du ska anlita beror både på vad du behöver hjälp med och hur komplicerat ditt ärende är.
Kanske har du vänner eller affärsbekanta som kan rekommendera en advokat när du behöver. Annars kan du här på Advokatsamfundets webbplats söka efter en advokat på, eller i närheten av, din hemort. Du kan också välja en viss inriktning på advokaten, exempelvis familjerätt.
Många advokatbyråer har också egna webbplatser, där du kan läsa vad advokaten eller advokaterna arbetar med. När du ringer en advokat och presenterar ditt ärende, avgör advokaten om han eller hon kan åta sig ditt uppdrag. Många gånger kan advokaten hänvisa dig till någon annan advokat, om han eller hon inte har möjlighet att ta uppdraget.
Svar: Det finns inget fast timpris som gäller för alla advokater. I sitt arvode väger advokaten in en mängd faktorer, bland annat hur lång tid ditt ärende kommer att ta och hur komplicerat det är. Enligt god advokatsed ska den betalning en advokat tar för sitt arbete vara skäligt.
En advokat ska i anslutning till att uppdraget antas lämna uppgift om hur priset kommer att beräknas och om hur faktureringen kommer att gå till.
Du kan alltid ta upp kostnadsfrågan när du kontaktar en advokat. I vissa tidsbegränsade ärenden kan du få en uppskattning av kostnaderna från första början. För mer komplicerade frågor kan det vara svårt för advokaten att lämna en precis prognos, eftersom det är omöjligt att från början veta hur ärendet kommer att utvecklas.
Svar: Det finns inte några krav på utbildning eller erfarenhet för att kalla sig jurist och erbjuda juridisk rådgivning i Sverige. Vem som helst kan starta en juridisk byrå och ge råd. Advokattiteln är däremot skyddad i lag.
Bara den som har blivit antagen som ledamot av Sveriges advokatsamfund får kalla sig advokat. Kraven för inträde är höga. Förutom en lång utbildning, avslutad med en jur. kand.-/juristexamen, krävs minst tre års erfarenhet av kvalificerat juridiskt arbete.
Söker du efter en advokat? Använd sökformuläret här på webbplatsen.
Om du har andra frågor om advokater eller om Advokatsamfundet får du gärna kontakta oss via mejl till info@advokatsamfundet.se