Den kinesiske advokaten Gao Zhisheng företräder bland andra falungong-utövare och kristna som förföljs av regimen. I tre öppna brev till landets högsta ledning har han kritiserat brotten mot mänskliga rättigheter, och vädjat om förändringar. Efter det första brevet stängdes hans advokatbyrå, och hans advokatlicens drogs in. Gao Zhisheng bevakas och förföljs nu av polisen. Han har hotats och säger att han utsatts för ett mordförsök i form av en arrangerad trafikolycka. Det berättade Petra Lindberg och Yi Zhang från föreningen Supporting Human Rights in China när de besökte Advokatsamfundet i slutet av februari.

Den fjärde februari var Gao Zhisheng med och startade en stafetthungerstrejk för att protestera mot behandlingen av människorättsaktivister och advokater som försvarar dem. Gao Zhisheng själv hungerstrejkade i 48 timmar, och fick snabbt mängder av efterföljare både i Kina och resten av världen.

Hungerstrejken har inte setts med blida ögon av den kinesiska regimen. I ett pressmeddelande den 21 februari uppmärksammade Amnesty International att många av deltagarna i hungerstrejken anhållits eller försvunnit. Stafetten fortsättter dock världen över, också i Sverige.

Läs mer om stafetthungerstrejken på föreningen
Supporting Human Rights in Chinas hemsida.