Per Ström

Journalistpriskommitténs motivering lyder: ”Pär Ström får priset för sina insatser i debatten om övervakningssamhället och den personliga integriteten. Som debattör, opinionsbildare, författare och integritetsombudsman uppmärksammar Pär Ström oss på vilka långtgående konsekvenser som politiska beslut fattade i det vällovliga syftet att bekämpa brottslighet kan få. Han betonar också vikten av parlamentarisk och demokratisk insyn och kontroll. Med användande av sina djupa kunskaper om utvecklingen inom IT-området lyckas Pär Ström framställa dessa högaktuella och viktiga sammanhang på ett både spännande och begripligt sätt. Med Pär Ströms hjälp har vi alla möjlighet att få inblick i vad han kallar "Storebrors uppfinnarverkstad".

–  Det var väldigt oväntat och väldigt hedrande det här, säger Pär Ström om priset.

Pär Ström är i grunden civilingenjör. Det var när han skrev en bok om teknik och övervakning som han förstod vilka möjligheter tekniken ger.

– Det gjorde mig ordentligt uppskakad, berättar Pär Ström.

Som Integritetsombudsman vid tankesmedjan Den Nya Välfärden har Pär Ström till uppgift att bilda opinion mot och sprida kunskap om statlig övervakning, påträngande insamling av personuppgifter från företags sida och enskildas informationsmissbruk. Han har bland annat skrivit böckerna Övervakad. Elektroniska fotspår och snokarsamhället, Med storebror i uppfinnarverkstaden, som presenterar 22 olika teknologier för övervakning, och Med storebror i baksätet, om digital övervakning av biltrafik.

Läs mer om Advokatsamfundets journalistpris.

Till pressmeddelande och pressbild.