The office for Criminal Justice Reform (OCJR) planerar att testa den ”virtuella rättegången” i Camberwell Green Magistrate’s Court i London från början av nästa år. Testet ska sedan utvidgas till norra Kent. 

Kritiker varnar för att systemet med den virtuella rättegången kommer att leda till att advokater tvingas att välja mellan att engagera sig i relationen till sin klient och relationen till domstolen.

– Det första mötet med klienten är väldigt viktigt för att vinna dennes förtroende. Alltså måste man vara på polisstationen, säger Joy Merriam, ledamot av det brittiska samfundet för brottmålsadvokater, Criminal Law Solicitors Association, till Law Gazette.

Å andra sidan, framhåller kritikerna, är det knappast till någon fördel för advokaten att inför rätten företräda sin klient via en videolänk från polisstationen.

Brittiska The Law Society går ut med en rekommendation, i dag den 19 november, till sina advokater att ändå fortsätta träffa och företräda sina klienter ansikte mot ansikte, och inte tala till dem via videolänk från domstolen.

Läs mer i Law Gazette.