Jens Lapidus
Jens Lapidus på Hildary.

– Jag har aldrig närt någon dröm om att skriva en bok. Däremot har jag alltid tyckt om språk och skrivande, det var en anledning till att jag valde juristlinjen, sa Jens Lapidus till de över hundra kvinnliga jurister som samlats till Hildaryträff i Ekobrottsmyndighetens aula på Kungsholmen i Stockholm.

Jens Lapidus har haft ett händelserikt år. Han har blivit pappa, antagits som ledamot av samfundet och kommit ut med sin andra bok.

Inspirationen till den första boken, ”Snabba cash” fick Jens Lapidus under tingstjänstgöringen vid Sollentuna tingsrätt.
– Mötet med ett annat Sverige, som jag mest läst om i tidningarna, var en speciell upplevelse, sa Jens Lapidus, som hade en trygg och skyddad uppväxt.

Förundersökningsprotokoll, personuppgifter och vittnesmål samlades i honom, berättade Lapidus.
– Det ledde till att jag satte mig vid datorn i ett slags terapeutiskt syfte, berättade Jens Lapidus.

En skrivarkurs gav möjligheter att utveckla formen och språket. Där hittade Jens Lapidus sin korthuggna, hårdkokta form.
– Kan man lära sig att skriva på en skrivarkurs? Nej, kanske inte om man helt saknar begåvning för det. Men man kan hitta sin stil och plocka fram delar av skrivandet som fungerar, sa han.

Hur han får tid att skriva vet han inte riktigt själv.
– Jag är rastlös av mig, och skriver på kvällar och nätter. Jag väljer väl bort annat, ser inte mycket på TV till exempel, säger han och tillägger att sedan han fick barn ser kvällarna lite annorlunda ut.