Svenska avdelningen av Internationella Juristkommissionen (ICJ-S) har skickat två oberoende observatörer till Tiznit i södra Marocko. De svenska observatörerna skulle i dag, den 8 februari, övervaka ett mål mot tio unga västsaharier. Enligt uppgift från västsahariska frivilligorganisationer greps västsaharierna i samband med en fredlig manifestation som i december 2009 organiserades till stöd för den utvisade och hungerstrejkande människorättsaktivisten Aminatou Haidar. Åklagaren hävdar att ungdomarna har gjort sig skyldiga till bland annat upplopp, misshandel och olaga vapeninnehav. Samtliga riskerar långvariga fängelsestraff.

Natten till i dag greps den västsaharier som skulle bistå de svenska observatörerna med översättning vid rättegången, meddelar svenska avdelningen av ICJ. Ett tiotal poliser kom klockan 3 på natten till det hotell där tolken bodde, arresterade honom och förde bort honom.

– Det är mycket angeläget att bedriva rättegångsobservationer i området, säger ICJ-S:s vice ordförande Cecilia Asklöf. Skyddsbehovet för de människorättsaktivister som ställs inför rätta är mycket stort.

Rättegångsobservationerna finansieras av Folke Bernadotteakademin.