Amnesty International kräver, tillsammans med mottagaren av Nobels fredspris Shirin Ebadi och en rad organisationer, i ett gemensamt uttalande att Iran genast friger människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh, som hålls fången utan rättegång enbart på grund av sitt arbete som försvarsadvokat. I uppropet varnar organisationerna för att detta är ett sätt att hindra iranier, särskilt dem som är kritiska mot iranska myndigheter, att få tillgång till rätten att företrädas av kompetenta juridiska ombud.

Nasrin Sotoudeh har haft många uppmärksammade uppdrag där hon har företrätt politiska aktivister och människor som arbetar med mänskliga rättigheter. Hon har bland andra representerat fredspristagaren Shirin Ebadi och flera minderåriga personer som har dömts till döden.

Nasrin Sotoudeh hålls sedan den 4 september fängslad i Evinfängelset i Teheran. Sedan hon berövades friheten har hon endast tillåtits att ringa tre samtal – varav två hem och ett till sin advokat. Hon har inte tillåtits besök av sin familj eller advokat.

Den exakta orsaken till gripandet är oklar, men i domstolskallelsen som skickades till Nasrin Sotoudeh anklagas hon för ”propaganda mot systemet” och ”möten och konspiration i syfte att skada statens säkerhet”. Den islamiska strafflagen i Iran innefattar flera punkter som hänvisar till ”nationens säkerhet” och som kriminaliserar fredligt utövande av yttrande-, förenings- och mötesfriheten.

Nasrin Sotoudeh har tidigare under hot uppmanats att sluta representera Shirin Ebadi i rätten.

De senaste månaderna har förföljelsen av försvarsadvokater ökat i Iran. Mohammad Oliyaeifard är advokat och styrelseledamot i en organisation för mänskliga rättigheter. Han har nu dömts till ett års fängelse för ha uttalat sig i internationella medier om avrättningen av en minderårig som han företrädde. 

En annan metod att hindra advokater att utföra sitt arbete kan till exempel vara obefogade skatteutredningar, där myndigheterna fryser bankkonton och andra finansiella tillgångar. De iranska myndigheterna har även i åratal försökt att begränsa det iranska advokatsamfundets oberoende genom att blockera kandidater från att ställa upp i val till ledande positioner.

Shirin Ebadi och flera andra människorättsadvokater lever nu i exil.

– Jag, som har försvarat många samvetsfångar, riskerar att mitt arbete för mänskliga rättigheter utsätts för oacceptabla begränsningar om jag återvänder till Iran. Eller så skulle jag gripas. Nu är min advokat – som också representerar andra aktivister – häktad och advokaten som försvarar henne riskerar att gripas. Var är rättvisan om din advokat grips för att ha försvarat dig? säger Shirin Ebadi.

Organisationerna bakom uppropet menar att myndigheterna i Iran underminerar det redan skadade rättssystemet genom att låta advokater betala med sin frihet för att de gör sitt jobb.

De organisationer som står bakom uppropet är Human Rights Watch, Internationella kampanjorganisationen för mänskliga rättigheter i Iran, Internationella juristkommissionen (ICJ), Internationella federationen för mänskliga rättigheter (FIDH), Iranska förbundet för försvaret av mänskliga rättigheter (LDDHI), Union Internationale des Avocats och Världsorganisationen mot tortyr (OMCT).