Länk till Advokaten nr 1 2011 som pdf

Läs bland annat om:

Life sciences: Komplex juridik i vetenskapens och livets tjänst
Bioteknik och biomedicin är stora och växande branscher i världen och i Sverige. Produkterna kräver dyr och långvarig forskning och omfattande tester, och försäljningen är sedan hårt reglerad. Vägen från uppfinning till försäljning är därmed kantad av juridiska problem. Och juridiken används också i allt högre grad som ett konkurrensmedel av bolagen. För advokaterna erbjuder den så kallade life sciences-branschen komplex juridik med kunniga klienter, men också svåra gränsdragningar.

Stå upp för det fria ordet
Medier kan avstå från att publicera. Men det har man inte gjort. I stället tycks man plötsligt inte vilja ta ansvar för sina egna publiceringar, skriver Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Stockholm Human Rights Award: Stolt och tacksam pristagare tog emot utmärkelse i Stockholm
Den 30 november 2010 mottog FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, den sydafrikanska juristen Navi Pillay, det andra Stockholm Human Rights Award. Pillay tilldelades priset ”för sitt livslånga arbete för att främja rättsstatens principer och mänskliga rättigheter, och för sin roll i utvecklandet av en banbrytande rättspraxis för att våldtäkter ska bedömas som folkmord”.

Advokater ersätts inte alltid för resa och tidsspillan
Innebär den nya lagstiftningen att advokater som inte har sin verksamhet på domstolsorten betas möjligheten att få betalt för sina kostnader, såsom resor och tidsspillan? Det frågar sig advokat Hans Ahlstedt.

Till nr 1 2011

Nr 1 2011 som pdf