Läs bland annat om


Ekonomisk brottslighet
Ekobrottsbekämpning är en prioriterad uppgift för flera olika myndigheter. Men jakten på de stora ekobrottslingarna framstår just nu inte som en framgångssaga. De senaste årens verksamhet har kantats av stora mål, där myndigheterna har misslyckats med att få de tilltalade fällda. I skottgluggen för kritiken finns specialistmyndigheten EBM. Myndighetens arbete beskrivs av vissa som planlöst och dåligt underbyggt.

Om informationssamhällets magiska kraft
De demokratiska krafterna är för starka. Förtryckarna rår inte på den tekniska uppfinningsrikedomen hos den moderna tidens kommunikatörer, skriver Anne Ramberg.

 
Säkerhetspolisens utmaningar
Säkerhetspolisen har blivit allt synligare i samhällsdebatten under Anders Danielssons chefskap. Men fortfarande är det mesta av vad man ägnar sig åt hemligt. Säpos främsta mål är att förebygga och avslöja brott snarare än att utreda när ett brott väl har begåtts.

  
Stephens har fel
Mark Stephens har genomgående fel i sak. Han tycks okunnig om det svenska rättssystemet, skriver advokat Claes Borgström. Stephens, som är en av Julian Assanges advokater, var månadens advokat i förra numret av Advokaten (1/2011).

 
Hur påverkar korruptionen rättssamhället?
Den 26 januari arrangerades Antikorruptionsdagen – ett seminarium om korruption och dess effekter på det demokratiska rättssamhället.

Till nr 2 2011

 

Nr 2 2011 som pdf