Omslag Advokaten nr 8 2011

Läs bland annat om

Succé för advokatdagarna

De första Advokatdagarna hölls i Stockholm den 13–14 oktober. De blev en fullkomlig succé med över femhundra deltagare från hela landet som kom för att delta i seminarier, knyta kontakter och umgås. Deltagarna var närmast lyriska i sina omdömen över Advokatdagarna.

EBM och andra på fisketur

Fisketurer passar mycket dåligt på advokatbyråer. Det skriver generalsekreterare Anne Ramberg, som är kritisk mot EBM:s husrannsakan på en advokatbyrå.

Lekmannadomarna alltmer omdiskuterade

Nämndemännen har en gammal och stark position i det svenska rättsväsendet. Länge sågs det som självklart att det folkliga deltagandet i dömandet både skapade förtroende för och kunskap om rättsväsendet. Men nu ifrågasätter allt fler systemet. Enligt kritikerna är det dyrt, inte representativt och det tillför inte mycket till juristdomarna. Har nämndemannasystemet kanske spelat ut sin roll? Och går det att avskaffa i praktiken?

Rätten att själv få välja advokat måste stärkas

I Sverige har den enskildes rätt att själv få välja advokat blivit mer och mer urholkad, anser advokat Hans Bredberg, som oroas av utvecklingen.

George Soros och Aryeh Neier får Stockholm Human Rights Award

Stockholm Human Rights Award för 2011 har tilldelats George Soros och Aryeh Neier. George Soros är ordförande och Aryeh Neier president för Open Society Foundations.