I går den 14 november delades Per Anger-priset ut i samband med mänskliga-rättighets-dagarna i Stockholm. Men pristagaren var inte på plats. Den iranska människorättsaktivisten Narges Mohammadi fick inte tillstånd av myndigheterna i Iran att resa till Sverige för att ta emot priset.
Utrikesminister Carl Bildt kritiserade utreseförbudet:
– Det är med besvikelse jag har tagit emot beskedet att den iranska människorättsaktivisten och advokaten Narges Mohammadi inte tillåtits resa till Sverige för att ta emot Per Anger-priset för 2011. Jag hyser uppskattning och respekt för Narges Mohammadis engagemang för att försvara de mänskliga rättigheterna i Iran, särskilt med att främja kvinnors och barns situation. Det faktum att hon tidigare i år dömdes till elva års fängelse för anklagelser relaterade till sitt arbete visar på ett oroväckande sätt att situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran fortsätter att försämras.
Den iranska fredspristagaren advokaten Shirin Ebadi tog emot priset i Narges Mohammadis ställe ur integrationsminister Erik Ullenhags hand.
– Priset till Narges Mohammadi är ett tillfälle att uppmärksamma det viktiga arbete som enskilda personer, med risk för sin egen säkerhet, utför i Iran. Sverige har ett stort engagemang för utvecklingen av de mänskliga rättigheterna i Iran, inte minst med hänsyn till det stora antalet svensk-iranier bosatta i Sverige, som med oro följer händelserna i sitt gamla hemland, sade integrationsminister Erik Ullenhag i en kommentar till prisutdelningen.
PerAnger-priset för 2011 tilldelas Narges Mohammadi för att hon med personligt mod och trots upprepade grova kränkningar av hennes frihet har kämpat för mänskliga rättigheter och kvinnors frihet.
Per Anger-priset är ett internationellt pris, som instiftades 2004 av Sveriges regering för att främja humanistiska och demokratifrämjande insatser. Forum för levande historia har regeringens uppdrag att administrera nomineringar, utse jury och organisera priset i alla dess delar.
Priset är uppkallat efter svensken Per Anger. Per Anger initierade som legationssekreterare i Budapest det svenska arbetet att rädda så många som möjligt undan förföljelse och avrättningar under andra världskriget i det nazistockuperade Ungern.