Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Vitryssland stänger gränserna inför rättegång mot människorättsaktivist

Internationella observatörer vägras visum när Ales Bjaljatski ställs inför rätta.

Representanter för flera människorättsorganisationer, däribland Civil Rights Defenders och Norska Helsingforskommittén, har nekats visum för att kunna vara på plats under rättegången mot Ales Bjaljatski, ledare för människorättsorganisationen Vjasna i Vitryssland. Organisationerna ser det som ett bevis för att rättegången är politiskt motiverad.

Att Vitryssland stänger gränsen för internationella observatörer förstärker organisationernas oro för att Ales Bjaljatski inte kommer att få en rättvis och korrekt rättegång.

Rättegången mot Ales Bjaljatski inleddes den 2 november i Maskoŭskiräjongens domstol i Minsk. Bjaljatski är misstänkt för grovt skattebrott och riskerar upp till sju år i fängelse. Eftersom organisationen Vjasna inte har kunnat registrera sig och verka lagligt i Vitryssland sedan 2003 har Vjasna nödgats öppna privata bankkonton utomlands. Anklagelserna är kopplade till de utländska kontona.