FN:s råd för mänskliga rättigheter lever inte upp till de krav på mänskliga rättigheter hos medlemsländerna som satts upp av FN:s generalförsamling. Det anser flera organisationer för mänskliga rättigheter, däribland Human Rights Watch.

Igår, måndag, valdes 18 nya medlemmar in i rådet. Men bara till tre av platserna fanns det fler än en kandidat att rösta på. Platserna fördelas mellan fem olika regionala grupper, och bara i en av grupperna (Västeuropa och övriga länder) fanns alltså fler kandidatländer än platser. 

Medlemmarna i FN:s MR-råd förväntas att upprätthålla högsta möjliga nivå av mänskliga rättigheter och att samarbete helt och fullt med de övriga medlemmarna i rådet. Bristen på verkliga val gör det dock, enligt Human Rights Watch, svårt att upprätthålla dessa krav. Flera av de invalda staterna har också fått kritik för egna brister på MR-området. 

De nya rådsmedlemmarna är Tyskland, Irland, USA, Elfenbenskusten, Etiopien, Gabon, Kenya, Sierra Leone, Japan, Kazakhstan, Pakistan, Sydkorea, Förenade Arabemiraten, Estland, Montenegro, Argentina, Brasilien och Venezuela.

Sverige kandiderade till FN:s MR-råd, men valdes alltså inte in.

Läs mer på Human Rights Watchs webbplats.