Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Kinesiska advokater utsätts för tortyr

Kinesiska advokater som utreder tortyranklagelser utsätts själva för tortyr, hot och trakasserier, rapporterar Amnesty i en ny rapport.

Advokater i hela Kina har berättat för Amnesty att de systematiskt motarbetas av polis, åklagare och domstolar när de utreder misstankar om tortyr.

Tang Jitian, en före detta åklagare och advokat i Peking, torterades i mars 2014 när han utredde tortyranklagelser vid ett hemligt häkte i Jiansanjiang i nordöstra Kina.

– Jag spändes fast vid en järnstol, blev slagen i ansiktet, sparkad på benen och slagen så hårt i huvudet med en plastflaska fylld med vatten att jag svimmande, säger han till Amnesty.

Han fick senare en huva över ansiktet, armarna bakbundna och hängdes upp i handlederna samtidigt som han blev slagen av en polis.

– I ett system där till och med advokater kan bli torterade av polisen, vad kan då vanliga åtalade hoppas på?, säger Patrick Kroon, Kinautreare på Amnesty International i ett pressmeddelande.

Trots att den kinesiska regeringen menar att de mänskliga rättigheterna i landet har stärkts är det fortfarande vanligt att brottsmisstänkta torteras för att erkänna brott. Om de kinesiska ledarna verkligen vill förbättra människorättssituationen i landet måste brottsbekämpande myndigheter ställas till svars när de begår övergrepp, skriver Amnesty.

Människorättsorganisationen uppmanar den kinesiska regeringen att säkerställa att advokater kan utföra sitt arbete utan att utsättas för trakasserier, hot, frihetsberövanden och tortyr. Den kinesiska ledningen uppmanas också att se till att uttalanden som har framkommit under tortyr eller misshandel inte används som bevis under rättegångar.

Läs hela rapporten