Advokatdagarna 2021 har nu startat. Årets konferens genomförs digitalt, med över 400 anmälda deltagare.

Advokatdagarna inleddes av generalsekreterare Mia Edwall Insulander som hälsade deltagarna välkomna. Generalsekreteraren betonade vikten av att värna om advokatetiken i en tid när advokaterna emellanåt ifrågasätts i medierna, men tryckte också på att advokaterna generellt håller en hög etisk nivå.

MEI_1_Advokatdagarna_2021_2527_736.jpg
Mia Edwall hälsade deltagarna välkomna till Advokatdagarna från den digitala studion på Sheraton Hotel i Stockholm.
Foto: Tom Knutson

Mia Edwall Insulander övergick sedan till att tala om Advokatsamfundets nya konstsatsning, med samtidskonst på samfundets kansli i Tryggerska villan. Satsningen har också resulterat i en bok: Samfundet och samtiden, som generalsekreteraren visade upp.

Konsttemat fortsatte sedan när Handelshögskolans rektor Lars Strannegård talade på temat Bildning i en digital tid. Lars Strannegård presenterade Handelshögskolans arbete med att skapa en tredimensionell utbildning, med fokus på kunskap men också på kropp och själ. Viktiga medel i detta är konst och skönlitteratur.

Lars_Strannegard_Advokatdagarna_2021_2534_736.jpg
Handelshögskolans rektor, professor Lars Strannegård, höll den inledande föreläsningen med rubriken ”Bildning i en digital tid”.
Foto: Tom Knutson

Mia Edwall Insulander tog sedan vid och berättade om Advokatsamfundets helt nya virtuella rundvandring i 3D. Rundvandringen finns att se på Advokatsamfundets webbplats och ger alla en möjlighet att se och lära mer om såväl Advokatsamfundets verksamhet som Tryggerska villan och den konst som nu finns där.

Se introduktion till rundvandringen. 

Du hittar rundvandringen här.

2021 års pris för framstående insatser inom advokatyrket, ofta kallat Årets advokat, tilldelades advokat Charlotta Falkman. Charlotta Falkman är sedan 2007 delägare i advokatbyrån Gernandt & Danielsson och specialiserad på tvistlösning, med uppdrag både som ombud och som skiljedomare. Hon är dessutom ordförande i styrelsen för Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut.

Charlotta Falkman är också mycket engagerad i Advokatsamfundet. 2010–2020 var hon ledamot i disciplinnämnden, och under perioden januari 2021 – september 2021 var Charlotta Falkman ordförande i Advokatsamfundets arbetsgrupp för översyn av straffavgiften.

Motiveringen till årets pris lyder: ”Årets pristagare får priset för sina framstående insatser inom advokatyrket genom att kombinera yrkesskicklighet som advokat med ett stort engagemang i och kunskap om advokatetik. Årets advokat har genom sitt mångåriga engagemang i disciplinnämnden och som ordförande i arbetsgruppen för översyn av straffavgiften bidragit till att upprätthålla en etisk och yrkesskicklig advokatkår. Årets advokat har också genom sitt arbete som skiljedomare och ordförande i Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut bidragit till att förbättra jämställdheten i skiljeförfaranden.”

Priset för framstående insatser inom advokatyrket består av 100 000 kronor som Advokatsamfundet skänker till valfritt pro bono-projekt.

Charlotta_Falkman_Advokatpris_Advokatdagarna_2021_2564 736.jpg
Charlotta Falkman tog emot priset för framstående insatser inom advokatyrket. Diplom och blommor överlämnades av Advokatsamfundets ordförande Eva-Maj Mühlenbock och generalsekreterare Mia Edwall Insulander.
Foto: Tom Knutson

Advokatsamfundets ordförande Eva-Maj Mühlenbock tryckte i sitt inledningsanförande på vikten av en fri och oberoende advokatkår. Eva-Maj Mühlenbock konstaterade att det idag hörs fler krav än någonsin på att öka den statliga kontrollen över advokaterna. Många efterlyser, enligt Eva-Maj Mühlenbock. också snabbare disciplinär hantering av de advokater som hängs ut som gangsteradvokater, och ställer frågor som ”varför slänger ni inte bara ut dem?”.

– Svaret är att även advokater har rätt till en rättssäker prövning. Vi om några måste hålla fast vid det, sa Eva-Maj Mühlenbock, som också betonade att det är ett fåtal advokater som missköter sig.

– De allra flesta är goda företrädare för vad en advokat ska vara, summerade hon.

Sist under det inledande passet talade säkerhetspolischefen Charlotte von Essen om de största utmaningarna för Sveriges säkerhet under de kommande åren.

Charlotte_von_Essen_Advokatdagarna_736.jpg
Charlotte von Essen är chef för Säkerhetspolisen sedan den 1 oktober 2021.
Foto: Karin Flygare

Advokatdagarnas första dag avslutades med en paneldebatt där justitieminister Morgan Johansson och de övriga riksdagspartiernas rättspolitiska talespersoner diskuterade kriminalpolitik under ledning av journalisten Inger Arenander.

Kriminalpolitisk_debatt_Advokatdagarna_2021_736.JPG
Justitieminister Morgan Johansson (S), Rasmus Ling (MP), Johan Hedin (C), Linda Westerlund Snecker (V), Johan Pehrson (L), Andreas Carlson (KD), Tobias Andersson (SD) och Johan Forssell (M) debatterade kriminalpolitik.
Foto: Karin Flygare

Teknik_Advokatdagarna_2021_2518_736.jpg
För första gången genomförs Advokatdagarna helt digitalt med föreläsningar, seminarier och nätverkande genom en plattform för virtuella evenemang.
Foto: Tom Knutson