Advokatsamfundets journalistpris delades ut vid Advokatsamfundets fullmäktigemöte i dag torsdag den 2 juni.

– Jens Littorins avslöjanden bidrar till att belysa problematiken med matchfixning och korruption inom svensk idrott, och det vill vi på Sveriges advokatsamfund uppmärksamma. Dessutom är det ett ovanligt val av pristagare då just sportjournalistik tidigare har kommit lite i skymundan, säger Mia Edwall Insulander, Advokatsamfundets generalsekreterare, som tillägger:

– Idrott är en stor del och viktig del av civilsamhället, och självklart ska rättssäkerhet vara en grundbult även här.

Också journalistpristagaren Jens Littorin betonar vikten av att medierna bevakar idrotten.

– Idrotten är en spegelbild av samhället. Det vore dumt att tro att korruptionen inte skulle kunna hamna inom det idrottsliga området också, säger Jens Littorin.

Fullmaktige-2022-Littorin-talarstol-TOM-KNUTSON_0062_736.jpg
Journalistpristagaren Jens Littorin tackade för priset i ett anförande vid Advokatsamfundets fullmäktigemöte i Stockholm.
Foto: Tom Knutson

Jens Littorin menar att den grävande journalistiken är avgörande i dagens samhälle.

– Medierna är en kanal för visselblåsare, dit de vet att de kan höra av sig anonymt och berätta. I det perspektivet är det oroande att många tidningar, särskilt på lokal nivå, har fått lägga ner på senare tid, säger han.

Om att tilldelas Advokatsamfundets journalistpris säger Jens Littorin:

– Jag är väldigt glad och stolt över detta pris. Jag är särskilt glad för att Advokatsamfundet prisar journalistik på sportsidan, för mig veterligen är det första gången som det sker.

Fullmaktige-2022-Littorin-diplom-TOM-KNUTSON_0063_736.jpg
Journalistpristagaren Jens Littorin fick ta emot en blomma och ett diplom vid fullmäktigemötet.
Foto: Tom Knutson

Jens Littorin, född 1961 i Stockholm, är journalist på Dagens Nyheter (DN) i Göteborg sedan 1989 med särskild inriktning på sportjournalistik. Han har också varit verksam som utrikeskorrespondent. Just nu är han tjänstledig från tidningen.

Jens Littorin har skrivit två böcker om matchfixning: ”Matchfixarna: hotet mot nationalsporten” (med Magnus Svenungsson), 2018, och ”Matchfixarna 2: Kampen går (inget) vidare”, 2022.

Jens Littorin har skrivit om idrott och idrottspolitiska frågor i över 30 år och var DN:s korrespondent i Storbritannien 2007–2009. Han utsågs till årets sportjournalist 2004. Jens Littorin har bevakat alla svenska rättegångar om matchfixning.

Advokatsamfundets journalistpris delas ut sedan 1987. Priset ges till en journalist som på ett sakligt, engagerat och skickligt sätt har behandlat förhållanden inom rättsväsendets och rättssäkerhetens område. Prissumman är, från och med 2018, 50 000 kronor.

I Advokatsamfundets journalistpriskommitté ingår justitiekansler Mari Heidenborg, advokat Viktor Banke och journalisten Niklas Orrenius.

Priskommitténs motivering till årets pristagare:

I december dömde hovrätten en allsvensk fotbollsspelare i Elfsborg för tagande av muta och spelfusk. Spelaren hade lovat att ’ta ett gult kort’ i en match mot Kalmar FF. Som ersättning skulle han få ett lån på 300 000 kronor från två personer, vilka dömdes för givande av muta och spelfusk.

I böcker och otaliga tidningsartiklar har journalisten Jens Littorin bevakat denna och många andra svenska matchfixningsskandaler. År efter år har han tålmodigt grävt fram och avslöjat nya exempel på hur grovt kriminella nätverk angriper svensk idrott – och hur djupt rötan har tillåtits att gå. I sin senaste bok, ’Matchfixarna 2’, frilägger Jens Littorin pedagogiskt hur det löper en röd tråd från uppgjorda fotbollsmatcher till dödsskjutningar i Malmö, penningtvätt, vapensmuggling och blodiga attentat i Göteborg.

Jens Littorins samhällsviktiga bevakning får sällan den uppmärksamhet den förtjänar. Få vill eller orkar se att Sverige har blivit ett av Europas mest matchfixningsutsatta länder.

Matchfixning är svårt att bevisa. Tystnaden är kompakt. Domen mot Elfsborgsspelaren var ovanlig, och visade på toppen av ett isberg. Jens Littorins journalistik tvingar oss att se hur stort det där isberget faktiskt är, under ytan.