Visby.jpg

För andra året i rad tog Advokatsamfundet i sommar plats med en egen programpunkt på scenen under Almedalsveckan i Visby. I år handlade rättegångsspelet om ett fiktivt fall kopplat till blåljussabotage, inspirerat av verkliga händelser.

Rättegångsspelet syftade till att åskådliggöra hur en brottmålsrättegång går till och belysa olika syner på brott och straff. Det skulle också visa hur omständigheterna kan balansera på en knivsegg för hur utfallet av domen blir för den enskilde.

Nytt för i år var att domstolens nämndemän utgjordes av journalister med särskild inriktning på områden inom rättsväsendet. Efter rättegångsspelet övergick arrangemanget i en modererad debatt, med utgångspunkt i domen.

I rättegångsspelet medverkade bland annat advokaterna Henrik Olsson Lilja och Elisabeth Rohtlieb tillsammans med hovrättsrådet tillika vice ordföranden i Svea hovrätt Mikael Swahn och vice chefsåklagare Anna Svedin.

Som nämndemän medverkade Oisín Cantwell, reporter och krönikör på Aftonbladet, Diamant Salihu, kriminalreporter på SVT, Åsa Erlandsson, granskande reporter på Dagens Nyheter, och Caspar Opitz, Allmänhetens Medieombudsman.

Journalisten Inger Arenander modererade den efterföljande debatten.