Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Månadens krönika april 2013: Kristina Löfwall

Kristina Löfwall om att tänka över vad man helst vill ägna sig åt.

Kristina Löfwall
Kristina Löfwall

Våga stanna upp och reflektera

Sedan några veckor tillbaka är jag ny på jobbet. Jag har lämnat Malmös trygga famn och flyttat till Göteborg för att bli sambo. Till en början kändes tanken på att söka nytt jobb ganska motig, men så snart latmasken inom mig övermannats insåg jag att det här skulle bli ett gyllene tillfälle att stanna upp och tänka efter vad jag egentligen ville göra härnäst.

Eftersom jag arbetade på en liten humanjuridisk advokatbyrå i Malmö var det inte aktuellt för mig att hoppa över till ett befintligt Göteborgskontor eller liknande. Jag var alltså tvungen att söka ett helt nytt jobb.

Skulle jag byta bransch och låta yrkeslivet ta en helt ny riktning? Eller var det nu jag skulle damma av mina expeditionsdrömmar och bli en vältränad (och helst sponsrad) långfärdscyklist? Eller guide i de svenska fjällen? Möjligheterna var plötsligt oändliga.

Efter ganska lite funderande kom jag fram till att mina mest äventyrliga alternativ fick förbli drömmar ett tag till. Att cykla till Afrika eller guida vandrare i Jämtlandsfjällen gick stick i stäv med mitt stundande samboliv.

Jag skulle alltså hitta ett jobb i Göteborgstrakten med omnejd. Möjligheten att byta bransch återstod fortfarande. Eftersom jag under perioder varit ganska trött på att förhålla mig till juridikens oantastliga traditioner och lagar tog fantasin fart. Jag drömde mig bort till en plats där utrymmet för nya idéer och tankar var större, där kreativitet uppmuntrades och där spring i benen kunde vara till större nytta än för att slå sina egna rekordtider på sträckan mellan kontoret och Migrationsverket. Varför inte? 

Nej, jag kom fram till att jag inte blommat färdigt som advokat. Det finns mycket kvar att lära och många områden att utforska. Jag är fortfarande nyfiken på mina klienter och uppskattar otroligt mycket den tacksamhet som de ofta visar inför vårt jobb. Det är en ynnest att kunna hjälpa andra människor och att få glädjas tillsammans med dem när det går bra. Klart det finns kämpiga dagar då man inte har någon som helst lust att lyssna, tänka efter och ta strid, men inget jobb är roligt varje dag. Även kreativitet och nytänkande har sin givna plats inom advokatyrket, åtminstone om man processar i domstol. En försvarsadvokat utan förmåga att improvisera och tänka nytt blir inte framgångsrik.

När jag på nytt fick komma fram till att advokatyrket uppfyller många av de kriterier som enligt min uppfattning utgör ett roligt, meningsfullt och stimulerande yrke, kändes det rätt att fortsätta på samma bana. Sagt och gjort sökte jag jobb som advokat på byråer med humanjuridisk inriktning i Göteborg. Turen var på min sida och nu arbetar jag som advokat på en humanjuridisk byrå i Göteborg. Förutom att jag nu känner mig mer nöjd och tillfreds med att vara advokat igen är det utvecklande att få pröva sina vingar i en ny stad och bland nya kollegor. Förändringen uteblev, men tankeexperimentet har varit viktigt för mig.

Om jag ska ge mig på att sammanfatta den här krönikan vill jag framhålla värdet av att ibland på allvar ifrågasätta och utmana sin situation. Våga stanna upp och reflektera över den plats du befinner dig på. Det är klokt att drömma stort och livsbejakande att längta bort ibland, men känslor av tvivel, som stjäl mycket energi, tror jag att man ska försöka göra upp med. Att sortera tankarna och ställa alternativen mot varandra kan stärka en i att man ägnar sig åt det man faktiskt helst vill göra, eller leda fram till en viktig förändring. Oavsett vad du kommer fram till är jag övertygad om att det kommer att skingra molnen och bidra till förnyad motivation och arbetsglädje.