Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Månadens krönika december 2012: Robin Rylander

Robin Rylander om den allt mer internationaliserade advokatrollen.

Robin Rylander
Advokat Robin Rylander

 

Allt fler advokater arbetar gränsöverskridande

Jag sitter på ett kontor i centrum av Moskva, en stad som just nu är på väg att bli vintervit. När jag inte skriver på den här texten arbetar jag med ett skiljeförfarande med parter, företrädare och vittnen från en rad olika länder. Även om jag varit i just den här staden flera gånger tidigare tycker jag att det är väldigt roligt att få möjlighet att resa i jobbet. Det kan inte bara leda till intressanta kommersiella och juridiska upptäckter. Även en och annan minnesvärd matupplevelse eller anekdot kan följa med hem.

Läste häromdagen att 7 av 10 ungdomar (nåja, inte bara tonåringar utan även 30-åringar räknades tydligen in) vill arbeta utomlands någon gång under karriären. Jag tror inte att advokat är det första yrket som de då tänker på. När tankarna går till advokatrollen ser många säkert en person som står inför domare och nämndemän i en tingsrätt och argumenterar för den åtalades sak. Det är naturligtvis en del av vad en advokat kan syssla med till vardags, men inte det enda, eller ens det vanligast förekommande.

De mest uppenbara gränsöverskridande inslagen inom advokatkåren hittar man väl hos de advokater som arbetar med internationella affärer, vilka blir allt vanligare i takt med globaliseringen. Affärsadvokaten kan ta fram avtal mellan företag i olika länder eller, som jag själv, ta vid när en sådan avtalsrelation inte blivit riktigt som man har tänkt sig och en tvist måste lösas. Men det är inte bara affärsadvokater som arbetar över gränser. I själva verket blir det ju ständigt mer internationella inslag i de flesta advokatroller. Det kan handla om advokaten som står inför en skilsmässa med föräldrar och barn spridda över världen, ombudet som vänder sig till Europadomstolen för att hävda sin klients rättigheter eller brottmålsadvokaten i ett ärende med gränsöverskridande kriminalitet.

Förhoppningsvis kommer de här sidorna av advokatyrket bli mer synliga. Det vore positivt med en mer rättvisande bild. Om man ska tro på statistiken om ungdomars utlandsintresse skulle det även bidra till att säkra återväxten för nästa generation.

Nu är det hög tid att packa ihop laptopen och ge sig ut i det makalösa trafikkaoset på de snötäckta Moskvagatorna. Det är inte bara fördelar med att arbeta utomlands.