Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Månadens krönika februari 2012: Erika Finn

Erika Finn
Erika Finn
Biträdande jurist

Fundera över ditt karriärval

Den här krönikan riktar sig främst till tingsnotarier, juriststudenter och biträdande jurister i början av sin karriär. Jag skulle vilja att du funderade en extra gång över varför du befinner dig på den plats i karriären du gör just nu. Är det en slump (vilket det självfallet kan vara), ett uttryck för det medvetna eller omedvetna grupptryck du utsatts för av kurskamrater och andra eller befinner du dig där du är för att du faktiskt har funderat över vad du vill arbeta med, just nu eller i ett senare skede. I så fall vill jag gratulera dig – du kan sluta läsa här.

Om du inte redan slutat läsa kommer det följande handla om två aspekter som jag tror är viktiga att tänka igenom när det gäller att hitta det juristyrke som passar just dig; förståelsen för vad arbetet verkligen innebär och vikten av att göra det man själv tycker är roligt.

Även om det inte alltid är helt tydligt omfattar arbetet på en affärsjuridisk advokatbyrå så mycket mer än att handlägga ärenden och få in många klienttimmar i burken. Långsiktigt handlar det lika mycket om marknadsföring (både internt och externt), att dra in uppdrag och klienter till verksamheten och att bygga sitt eget och advokatbyråns varumärke (vilket absolut i sig kan tyckas vara en motsättning mot de många klienttimmarna som ska in i burken).

Hur klientackvisition går till kan också skilja sig åt inom byrån beroende på vilket rättsområde, eller på advokatbyråspråk – verksamhetsgrupp, du arbetar i. En konkursförvaltare – eller som jag själv, tvistelösare – kan till exempel inte sälja in sina tjänster till ett bolag på samma sätt som en fastighetsrättare har möjlighet att göra.

Nu är min avsikt i och för sig inte att illustrera alla sidor av en affärsjurists arbete. Jag tror ändå det är viktigt att ta till sig och fundera på alla de här andra aspekterna av advokatbyråarbetet för att kunna ha ett bättre beslutsunderlag för valet av arbete.

Den andra infallsvinkeln jag skulle vilja beröra är den enkla tesen att det bästa man kan göra är att arbeta med det man tycker är roligt och känner engagemang för. Med roligt menar jag i den bemärkelsen att det ska vara roligt att ha som yrke och inte bara som hobby. Oavsett hur mycket balans i våra liv vi inbillar oss att vi lyckas uppnå kommer vi att ägna en stor del av vår tid till våra arbeten (åtta till fem är en stor del av din vakna tid). Då är det klart lättare om det vi arbetar med är engagerande och intresserar oss.

Jag ramlade för något år sedan in på en programmerarblogg som publicerat ett inlägg med titeln ”I have no talent” och som träffsäkert beskrev hur förmågan att bli bra på något inte handlar om talang eller intelligens utan om hårt arbete. Det är först när vi gör det vi tycker är roligt som jag tror vi kan finna viljan och engagemanget att lägga ned mycket tid på något vilket medför att vi också kan bli bra på det.

Att bli bra på något kan vara en väg att lyckas. Lyckas med vad? Ja, det kan bara var och en avgöra för sin egen del. Det kräver kanske lite självkännedom och eftertanke men i slutändan tror jag det är viktigt att komma ihåg att det bara är för din egen skull som du arbetar.