Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Månadens krönika februari 2013: Emma Seth

Emma Seth om secondment – att jobba ”på andra sidan”.

Emma Seth
Advokat Emma Seth

Walk a mile in my shoes!

”Walk a mile in my shoes” sjöng Elvis (och även Carola många år senare). Hur många gånger har man inte själv tänkt och sagt eller velat säga: Sätt dig i min sits/förstå hur jag har det, så kommer du att förstå vad jag känner/tänker/menar/vill! Som advokat, för egen del inom affärsjuridik, består ens uppdragsgivare av klienter från alla möjliga branscher, och klientkontakterna av personer med varierande yrken och erfarenheter (till exempel bolagsjurister, VD-ar, försäljningschefer, investeringsansvariga). Har du själv trampat runt i deras skor någon gång, kan jag lova att du som advokat mycket snabbare och enklare kommer att förstå vad dina klienter vill ha, och förhoppningsvis därigenom ge dem en bättre rådgivning.

Vid den här tiden förra året drömde jag mig bort till varmare platser efter en dittills snö- och solfattig vinter samt mellandagsjobbande, och kikade runt på eventuella resor till solen. Jag hade mentalt redan placerat mig själv i en solstol med en packe böcker under den kommande månaden, när en fråga dök upp via kollegor på advokatbyråns kontor i Chicago, som plötsligt avbröt min planering: Kunde jag åka till Basel med kort varsel för en klients räkning? Javisst (var ligger Basel nu igen?). Arbeta hos klienten i dess legala team? Jätteroligt! Under några månader? Eh, ok, absolut! Med start nästa vecka? Ähum, nästa vecka som i om några dagar alltså, ok vi kör (får flyga hem under halvtid och byta ut vintergarderoben mot sommarstass)! Efter en del pyssel med överlämningar av pågående projekt, privata omarrangemang och en något framflyttad startdag, flög jag från Stockholm med snö på vingarna och landade i ett soligt och vårigt Schweiz. Även om jag gått miste om solstolen så kändes det som en vinst att få hoppa direkt till våren utan att passera de deprimerande slaskmånaderna hemma!

Klientföretaget är en av advokatbyråns största och äldsta klienter inom läkemedel med huvudkontor i Chicago precis som vi, och även om flera av mina kollegor på Stockholmskontoret som övriga kontor löpande arbetar med klienten hade jag personligen inte gjort det, än mindre haft någon tidigare kontakt med dess Baselkontor (som i sin tur tjänar som huvudkontor worldwide för en av företagets verksamhetsgrenar). Min roll i Basel var att bistå det legala teamet i dess ”Licensing & Acquisitions”-grupp, och eftersom jag under många på advokatbyrån arbetat huvudsakligen med transaktionsjuridik, inkluderande läkemedelsbolag, och i viss mån med kommersiella avtal samt i stor omfattning i projektledarroller, kände jag mig ganska trygg i förhållande till arbetsbeskrivningen. Men då jag inte tidigare haft rollen som bolagsjurist, varken utanför advokatbyrån eller via advokatbyrån som många av mina kollegor (det vill säga hel- eller deltid på utlåning (så kallad secondment) till klient), var jag ändå lite nervös för denna, för mig, nya roll.

Mer specifikt var min roll att bistå de interna projektledarna/directors i förvärv av bolag och produkter, i samarbetsprojekt om tillverkning, licensiering, distribution och liknande, med fokus mot
så kallade emerging markets, däribland Indien, Kina, Brasilien och Ryssland. Min närmsta chef var en amerikan, som många i ledningen, och på amerikanskt vis lättsam, social och gillade öppna dörrar (tack och lov, till skillnad från vissa schweizare!). Han hade själv tidigare arbetat på advokatbyrå i USA under flera år innan han blev bolagsjurist hos klientföretaget där han varit under lika många år, och det blev ganska avväpnande då han tidigt sa ungefär i stil med att: Jag vet vad du är van vid att leverera till dina klienter i egenskap av extern rådgivare, och det vi levererar till våra interna klienter (det vill säga övriga i företaget) måste vara av samma legala kvalitet, men ”nitty grittyt” och dubbla kvalitetssäkringar etcetera kan vi tyvärr inte lägga tid på i samma utsträckning. Det är det vi betalar för när vi lägger ut arbete, annars skulle vi inte hinna med vårt jobb, och jag har heller aldrig varit med om att något av våra distributionsavtal som rullar i flera år havererat på grund av till exempel en dubbelskrivning. Och tidsbrist var just anledningen till att jag var där; många pågående projekt och inte tillräckligt många jurister i teamet inom den gruppen på kort sikt på grund av då pågående globala omstruktureringar (övriga jurister i det legala teamet var varumärkesjurister, patentjurister och jurister som arbetade med i första hand kommersiella avtal inom de olika regionerna [tillsammans med lokala jurister i olika länder]). Jag fick många goda råd av min närmsta chef vad gällde just rollen som bolagsjurist, och även särskilt nyttiga tips i fråga om ”internal politics” (som det på de flesta arbetsplatser är vist nog att förstå sig på så fort som möjligt …).

Vad lärde jag mig då? Massor! Som jag även kan ha nytta av i min roll som advokat? Absolut, inte minst. Allt från att bli mycket mer konkret och kortfattad i den legala rådgivingen till att bli mer direkt i den. Ingen av de jag rapporterade till var själva jurister, och långa krångliga pm, brev, eller mail på ”juristspråk” eller hänvisningar till lagrum, praxis och dylikt (om de inte särskilt efterfrågades) var inte populärt. De projektledare/directors jag arbetade med var själva i princip konstant på resande fot (till ovannämnda länder) och behövde kunna läsa mailen enkelt i sin blackberry eller få input via ett kort telefonsamtal (med undantag för avtalsutkast och liknande), så det gällde att få fram konklusionen/rådet först och ”in a nutshell”, vilket som ni vet, inte alltid är helt enkelt om det gäller komplicerade frågeställningar och lagstiftning eller praxis som inte är helt tydliga. Som advokat kan man i sin rådgivning föreslå alternativa tillvägagångssätt för klienten, som givet klientens kommersiella intressen i slutändan är klientens val, och det är inte alltid man känner till de kommersiella intressena, eller klienten ber om råd i relation till dessa. Under min secondment var jag oftare tvungen att ge en mer direkt rådgiving, och vara den som tog beslutet om hur företaget skulle gå tillväga givet den legala underliggande rådgivningen, ibland mer eller mindre på stående fot: Vi sitter i Indien med detta avtal, kan vi skriva under detta nu givet XY? Detta var oerhört utvecklande. Utvecklande var det även att få en så pass stor inblick hos klientföretaget, och ens juridiska arbete underlättas och förbättras av att förstå verksamheten bättre. Inte minst underlättar det att ha tillgång till sina interna klienter inom samma hus (när de väl var på plats!). Att projektleda inte bara jurister utan samtliga funktioner (operations, finance, regulatory, marketing etcetera) var även det mycket nyttigt.

Sen var det såklart kul att vara utomlands! Dessutom i ett företag och ett kontor som bestod av en stor mängd nationaliteter – bara inom vårt legala team var vi nästan olika 10 nationaliteter – och som enda svensk kände jag såklart ett ansvar för att lära dem om våra svenska seder, inte minst om midsommar och snaps (tack och lov för IKEA!), kanelbullar och fika. Det sistnämnda så populärt att de fortsatt med fredagsfikat än idag ☺.

Dyker chansen upp att jobba ”på andra sidan”, så ta den! Du blir sannolikt en bättre advokat och om inte annat kan du alltid säga ”I know what you mean, I’ve been there”.