Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Månadens krönika mars 2012: Fredrik Stjernström

Fredrik Stjernström
Fredrik Stjernström
Biträdande jurist

Vem skulle du helst luncha med?

Att det är viktigt att ”nätverka” är något som de flesta fått höra otaliga gånger. Det är många som talar om det betydelsefulla i att bygga och underhålla olika relationer. Som jurist på en advokatbyrå kan det dessvärre ofta vara svårt att få tiden att räcka till och nätverkandet får säkert många gånger stryka på foten till förmån för annat. I detta sammanhang är naturligtvis lunchen ovärderlig. Förutom ett välkommet avbrott mitt på dagen är det också ett ypperligt tillfälle att ägna lite tid åt nya och gamla bekantskaper.

Wikipedia skriver att ordet lunch lånades från engelskan på 1800-talet och att det är den måltid som intas mitt på dagen. Denna måltid har ju som bekant historiskt kallats för middag. Istället för att slänga i sig en smörgås framför datorn kan man välja att se på lunchen som en social middag och ge sig ut från kontoret. Äta bör man, annars dör man, som man brukar säga. Kanske är det just därför det ofta är så lätt för folk att träffas över en lunch.

Har ni hört talas om webbsidan lunchaihop.se? Det hade inte jag, men för ett par dagar sedan berättade en kollega för mig om denna webbsida där man kan dela med sig av sina kontakter och bland annat föreslå vilka som bör äta lunch med varandra. Idén att para ihop vänner, kollegor och andra bekanta för att träffas över en lunch är spännande och denna sida kommer utan tvekan leda till många intressanta möten.

För att citera Jonas Larsson, grundaren till lunchaihop.se: ”Vem borde luncha med din boss? Vem borde käka carbonara med din kompis? Vem borde äta raggmunk med ditt ex? Kort sagt: vilka två borde lunchaihop?” När man går in på sidan ser man att Jonas Larsson nu har lunchat ihop med många av de människor han tidigare har velat träffa. Man noterar dock att lunchen med ”the Boss” (Bruce Springsteen) fortfarande låter vänta på sig.

I takt med att man blir mer senior i sin roll som jurist blir också frågor om nätverkande och byggande av ett eget varumärke extra viktiga. Här har således lunchen en särskild roll att spela. Det är alltså bara att ta tillfället i akt att börja boka in vårens luncher, och med lite tur blir du kanske också parad med någon ny intressant bekantskap.