Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Månadens krönika september 2013: Malou Martinsson

Malou Martinsson
Advokat Malou Martinsson

 

Historieadvokaterna

Historieadvokaterna, en ny programserie som kommer att sändas på TV inom kort. Historieadvokaterna lever sig igenom sex olika tidsepoker och de kommer att visa på det bästa och det sämsta ur vår svenska advokathistoria.

Vårt förflutna väcker intresse. Programserien Historieätarna på SVT har fått höga tittarsiffror. Häromveckan var jag på ett möte som inleddes med en diskussion om hur mötet hade sett ut om det istället hade ägt rum på 70-talet. Då hade vi suttit runt bordet i syntetkostymer och blusar rökandes varsin cigarett. Galet tänker vi på 2000-talet. Frågan är hur vi i framtiden kommer att se tillbaka på 2010-talet?

I framtiden kommer vi troligen att förundras, förvånas och förgrymmas över livet på 2010-talet.

Vi kommer att förundras över att merparten av befolkningen bokstavligen levde med sin mobiltelefon och trots all strålning var den ett stående inslag på nattduksborden i de svenska hemmen – istället för en väckarklocka!

Vi kommer att förvånas över historier om hur svenska befolkningen reste till Thailand för att steka sig på stranden – frivilligt!

Vi kommer att förgrymmas över hela 2010-talsmänniskans sätt att leva, att de levde som om det inte fanns någon morgondag, utan att tänka på att hushålla med energi, animaliska matprodukter eller miljöförstöring – oansvarigt!

Precis som vi idag förundras över varför man på 70-talet rökte inomhus, förvånas över hur varma syntetkläderna måste ha varit men däremot inte förgrymmas över något alls, 70-tals människan gjorde uppror mot alla orättvisor och levde som om varje dag var den sista.

Samhället går kontinuerligt igenom stora förändringar och det är lätt att vara efterklok med facit i hand. Precis som samhället förändras har advokatrollen ändrats i takt med samhällets utveckling. En historisk tillbakablick över advokatrollen genom åren tror jag skulle bjuda på mycket förvåning. Historieadvokaterna skulle troligen vara ett välkommet inslag i TV-tablån. En tillbakablick skulle ge oss insikt i vilka som är de revolutionerade förändringarna i advokatyrkets utveckling. Teknikens intåg? Internationaliseringen? Kvinnornas intåg i branschen?

Teknikens intåg är det som jag först kommer att tänka på. Teknikens intåg har givetvis inneburit stora förändringar. Och med teknikens intåg tillgänglighet dygnet runt med dator och mail i mobilen. Innan teknikens intåg var takten minst sagt en annan. Min morfar, 93 år och fortfarande stolt medlem i Advokatsamfundet, har berättat att när han återvände till kontoret efter semestern gick han metodiskt igenom högen med post och svarade på inkommande brev, ett i taget och inte mer brådskande än så. Jag tycker att det finns ett tilltalande skimmer över yrket såsom min morfar beskriver det. Troligen inte på grund av att han var verksam före tiden för teknikens intåg utan troligen för att han alltid varit stolt över sitt yrke, en stolthet över yrket som jag anser är värd att bevara.

I dagens samhälle med balans i livet på agendan tror jag att teknikens intåg inneburit stora förändringar i både positiv och negativ riktning. Att det inneburit tillgänglighet men även flexibilitet. En annan bild än det harmoniska arbetsklimat som min morfar målat upp får man när man läser Financial Times kolumn angående ”Work problems” nu under augusti. Arbetsklimatet inför en stundande semester före teknikens intåg beskrivs där som hektiskt. Alla ärenden skulle slutföras och lösa trådar knytas samman innan man helt utarbetat kunde lämna [inför] semestern. I förlängningen innebar det att nästintill hela semestern gick åt för att vila upp sig. Precis när man återhämtat sig var det dags att återgå till arbetet där en gigantisk hög med arbete väntade. Teknikens intåg förändrade detta, eller som det uttrycks i kolumnen ”The BlackBerry put an end to all that.” Med teknikens intåg behöver vi inte knyta samman alla trådar, då 90 % av oss enligt en undersökning bevakar vår email under semestern. Vidare har vi inte en hög med arbete som väntar på oss när vi återvänder. Slutsatsen från Financial Times kolumn är att vi inte hade det bättre förr och att den digitala uppkopplingen har lett till att företeelsen med out-of-office-meddelande förlorat sin verkan. Under sommar månaderna fylls inboxen allt som oftast med två svar kring samma ämne, ett automatiskt out-of-office email och ett svar (ofta inom sekunder) från semesterfiraren på stranden. Rådet från Financial Times är tydligt: ”So dump the automatic message. Anyone who needs a quick response will get one. Anyone else can wait.” Själv håller jag fast vid out-of-office i tron att det ger mer andrum på semestern. Vi får se om det är historia nästa sommar.

I vår vardag uppmuntras vi hela tiden att blicka framåt, förbättra och förnya. Att blicka framåt är affärslivets syre. Detta passar rastlösa 80- och 90-talister utmärkt. Blicka framåt redan första dagen på nya jobbet, vad är nästa steg för mig i karriären? Blicka framåt redan dag ett i nya lägenheten, minutiöst följa Hemnet och fundera på var man vill flytta härnäst?

Att blicka framåt och fundera på hur vi advokater vill att vårt yrke ska se ut i framtiden är en av grundstenarna för Advokat i framtidens verksamhet. Trots allt detta skulle jag gärna ge mig tillbaka i en resa i historien och leva mig in i tiden då min morfar var verksam, syntentblus eller inte, det borde man kunna klara av.

Avslutningsvis, en uppmaning till alla TV-producenter där ute, kom ihåg var ni läste om Historieadvokaterna först. Det enda jag kräver är att jag får spela huvudrollen.