Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Ledarskapet extra viktigt i tuffa tider

Annika Falkengren besökte Hildary och talade om det nya ekonomiska landskapet efter finanskrisen.

Annika Falkengren

– Hela bankspelet har ändrats dramatiskt av finanskrisen.
Det sa SEB:s VD Annika Falkengren, som talade vid september månads Hildarylunch på Advokatsamfundet.

Över hundra kvinnliga jurister kom för att lyssna på en av världens mäktigaste affärskvinnor, som frispråkigt berättade om sin syn på ledarskap i kristider och hur det ekonomiska landskapet förändrats sedan den amerikanska storbanken Lehman Brothers konkurs den 15 september förra året.

Annika Falkengren blev VD för SEB 2005. Under sina år som bankdirektör har hon arbetat för att integrera SEB:s olika verksamheter och utveckla en långsiktig strategi för banken.
– Vi hade en historia av att ofta byta strategi. Jag kände att vi måste tänka mer långsiktigt. Det tycker jag att i lyckats med. Krisen gjorde att vi fick köra in på en parkeringsficka och stanna en stund, för det regnade så mycket, men vägen framför oss är densamma, sa Falkengren.

Ledorden för omvandlingen har varit kundens behov, men också att banken bara ska syssla med verksamheter där man kan bli bäst.
– Vi ville ha den högsta kundnöjdheten och den högsta lönsamheten inom våra olika grenar, förklarade Falkengren.

Annika Falkengren talade också om vikten av god kommunikation med personalen och behovet att av upprepa och riktigt trumfa in sitt budskap för att lyckas med förändringar.

Höga kvinnliga chefer inom bankvärlden är ännu ganska ovanligt. Kanske var det orsaken till att Annika Falkengren fick och får så mycket uppmärksamhet i medierna. Hon själv konstaterade en smula trött att frågorna när hon tillträdde som VD handlade mer om hennes familjesituation och var hon handlade sina kläder och än vad hon ville med sitt ledarskap.
– Det är mycket positivt också. Men det är ibland svårt att ständigt mätas med en annan måttstock, konstaterade hon.

Som avslutningsord gav Falkengren några ledarskapstips till åhörarna.

  • Var orädd, stå för vad du gör och utmana.
  • Gör en egen analys av situationen och stå för den, för när det smäller är det du som är ansvarig.
  • Bygg ett starkt team omkring dig.
  • Ta vara på intern kompetens i organisationen, men ta också in extern kompetens.
  • Arbeta nära din styrelse, så att den är informerad och kan stötta dina planer.