Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Hilda diskuterade jämställdhet på Juriststämman

Under den ironiska rubriken ”Män är bäst” arrangerade nätverket Hilda ett välbesökt seminarium på Svensk juriststämma den 8 februari.

Magdalena In de Betou
Magdalena In de Betou

 

Seminariet som handlade om män och om livsval inleddes med att skådespelerskan och pokerproffset Magdalena In de Betou höll ett humoristiskt och tankeväckande anförande om stereotypa könsroller och bristen på jämställdhet. Hon lockade till många stora och spontana skratt.

 

Skylt: Män är bäst

 

Under ledning av Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg hölls därefter ett samtal om jämställdhet och livsval.

Samhällsdebattören och det tidigare språkröret för Miljöpartiet Maria Wetterstrand ansåg att politikens värld var relativt jämställd. Riksdagsledamoten Maria Abrahamsson var av en något annan uppfattning. Hon tyckte att det bland riksdagsledamöterna stundtals förekommer en konstig människosyn där man inte skiljer på sak och person.

Den före detta partiledaren och Socialdemokraternas första kvinnliga partiledare Mona Sahlin menade att det kostar på för både män och kvinnor att nå toppen, men att kvinnor behandlas annorlunda. En man kan bli landsfader medan en kvinna blir en järnlady eller häxa.

 

Anne Ramberg, Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Maria Abrahamsson
Anne Ramberg, Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Maria Abrahamsson

 

På Anne Rambergs fråga om deltagarna hade något råd att ge unga kvinnor sa Mona Sahlin att det är viktigt att inte tro att man kan vänta med att bilda familj och skaffa barn för att den vägen ta sig fram snabbare i karriären. Risken är att man ångrar det senare.

– Skaffa barn, ångra er inte och nätverka, sammanfattade Sahlin sitt råd.

 

Åhörare på seminariet

 

 

Det rådde relativt stor enighet bland paneldeltagarna om att de nått sina positioner genom en rad mer eller mindre medvetna val. De var även eniga om betydelsen av att ha förebilder, såväl män som kvinnor, som visat att de trott på dem tidigt i deras karriärer och på så vis sporrat deras självförtroenden.

Läs mer i kommande nummer av Advokaten