Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Tips för framgång i karriären

Låt ingen köra med dig, välj rätt chef och acceptera att allt inte blir perfekt i livet. Det var några av statssekreterare Catharina Espmarks karriärtips på Hildarylunchen den 9 april.

– En av de bästa sakerna man kan göra för att få ett nytt jobb och gå vidare i karriären är att inte ha för bråttom, utan stanna kvar där man är och göra ett riktigt bra jobb, sa Catharina Espmark, som sedan i höstas är statssekreterare hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S.

Catharina Espmark
Catharina Espmark. Foto: Mats Cato

Hennes föredrag hade temat ”Karriärplanering … eller inte” och drog fullt hus, 43 kvinnliga jurister, bland andra vice riksåklagare Kerstin Skarp, hade samlats på Advokatsamfundet för att lyssna.

Värsta chefen

Catharina Espmark betonade att det kan vara svårt att planera sin karriär och att det ofta är slumpen som styr. Hon menar att det är viktigare att våga chansa, satsa på något som man tycker är kul och ha roligt på jobbet. Att välja rätt chef var ett annat tips.

– Har du en bra chef som kan hjälpa dig med ditt kommande arbete spelar det en enorm roll. Det är också viktigt för att man ska lyckas i det dagliga arbetet. Det värsta som chefen kan ha är prestige. Då kan man få en massa besvär, så det ska man akta sig för.

Personliga knep

Andra tips som Catharina Espmark gav var att man måste acceptera att livet inte kan vara perfekt överallt om man har ett tidskrävande jobb, att man måste lära sig att freda sin almanacka och säga nej och att man ofta ska be om och ge feedback. Hon gav också rådet att inte bara nätverka via internet, utan också konkret, till exempel att man arbetar med ett nätverk eller bygger relationer i vardagen.

– För att lyckas i karriären som kvinna är det extra viktigt att stå på sig och våga vara lite obekväm. Det finns lägen där man måste ta det försiktigt, men om någon försöker köra med dig ska du i alla fall visa att det kommer att göra lite ont för dem.

Lunch Hildary
Seminariedeltagare vid Hildarylunchen lyssnar till Catharina Espmark. Foto: Mats Cato.