Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Högskolestudier i Tanzania finansieras med hjälp av crowdfunding

Malin Cronqvist berättade om välgörenhetsorganisationen ”Help to help” under vårens första Hildary-lunch.

I går, torsdagen den 3 mars, gästades Hildary-lunchen av Malin Cronqvist. Parallellt med studierna på KTH grundande hon organisationen Help to Help 2010.

Det var i samband med att Malin Cronqvist arbetade som volontär på ett vandrarhem i byn Matema, 30 timmars bussfärd från Tanzanias största stad Dar es Salaam, som hon på allvar började ifrågasätta hur biståndet fungerar.

– Det blev uppenbart för mig att trots Tanzania är ett av de länder som har fått mest bistånd i världen är det ett av världens fattigaste länder. Skickar vi en läkare botar den personen några hundra personer, men utbildar vi i stället en läkare kan han eller hon bota tusentals människor, sade hon.

I Matema träffade hon ungdomar som hade gått ut gymnasiet, men som av ekonomiska skäl inte kunde studera vidare. Avgiften för att studera på högskolan, motsvarande 6 000–10 000 kronor, blev för hög.


Malin Cronqvist, grundare av organisationen "Help to Help"

– Jag insåg att mina kompisar i Tanzania hade en enorm potential och ville åstadkomma så mycket. Därför startade jag ”Help to help”, sade hon.

Med hjälp av crowdfunding samlar organisationen in pengar till skolavgifter och annan verksamhet som ska hjälpa tanzaniska ungdomar in på arbetsmarknaden efter avslutade studier. I dag får 68 studenter stipendier som täcker skolavgiften via organisationen.

Läs mer i tidskriften Advokaten.