Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Månadens Hilda oktober 2013: Margareta Åberg

Margareta Åberg

Margareta Åberg
President, Kammarrätten i Göteborg

Personligt:
Sambo. Kultur- och samhällsintresserad. Läser, reser och lagar mat. 

Chefstips:
Var dig själv, var glad och kom ihåg att allt ordnar sig.

 

Gör någonting annat

Också bör väl tilläggas. Om ledarskap, konsten att vara chef och hur man ordnar med sin personliga utveckling finns mycket skrivet av ämneskunniga personer. Mitt bidrag som månadens Hilda är istället en påminnelse om att det också finns annat som är viktigt i livet; kanske rent av ännu viktigare. Att göra någonting annat kan vara att motionera, äta god mat, umgås med familj och vänner etc. Sådant som vi alla gör och uppskattar. Men det finns också något som berikar och utvecklar oss som människor på ett djupare sätt och det är KULTUR i vid bemärkelse. Kom ihåg att lyssna på musik, gå på konserter och operaföreställningar. Gå på muséer och utställningar. Läs skönlitteratur. Läs annat än juridiska facktidningar. Gå på bio och teater. Res. Och skjut inte det här på framtiden utan gör det nu.

I somras var jag på Wagnerfestspelen i Bayreuth i södra Tyskland och såg hela Ringen. Det var fantastiskt. Mäktig musik, starka känslor och en utbuad regi samt dekor. Under fyra kvällar utspelades hela kartan av mänskligt och omänskligt beteende. Jag tror inte att det finns någon så utvecklande kurs att anmäla sig till.

Jag passar på att rekommendera en bok också. Det är i och för sig en sann historia men den har alla kvalitéer som man kan önska av en bra roman. Den heter Haren med bärnstensögonen och man får som läsare följa en judisk familjs öden genom en samling netsuker (japanska miniskulpturer) som genom åren hamnar hos olika familjemedlemmar. Författaren heter Edmund de Waal. Det är en spännande och helt enkelt underbar berättelse. Och man lär sig en massa om konst och historia och åter om mänskligt beteende.

Eftersom jag arbetar i Göteborg är det lätt att göra en utflykt till Skagen. Där finns det massor att se och göra. De olika konstnärshemmen, konstmuséet, Brøndums hotell och Solnedgångsstranden för att nämna några exempel. Här finns intressant konst och gripande levnadsöden att fascineras av och dessutom lärorik kvinnohistoria. Om man inte orkar ta sig till Skagen kan jag rekommendera en utflykt till Göteborgs konstmuseum för högst upp där finns några av de allra finaste Skagenmålningarna, bl.a. Krøyers kända Hipp, hipp, hurra.

Min favoritledarskapskonsult brukar på sina seminarier säga att det bara finns ett sätt att utöva ledarskap. Behöver jag säga att koncentrationen i salen ökar efter ett sådant påstående och att block och pennor snabbt plockas fram? Sedan kommer det självklara men ändå tänkvärda svaret. Ditt sätt!

Jag tror att det är så. Var och en måste leda eller utföra sina andra uppgifter på sitt sätt. Och för att lyckas bra och klara både mot- och medgångar krävs nyfikenhet, ett brett perspektiv, humor och svallande känslor. Kulturen är en oslagbar hjälp på vägen.