Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Månadens Hilda september 2013: Eva Wendel Rosberg

Eva Wendel Rosberg
Eva Wendel Rosberg
Lagman, Malmö tingsrätt

 

Pausa och samla energi!

Önskar att jag hade kunnat skriva att havet glittrar i solen, men det gör det faktiskt inte. Ändå känns livet extra gott just nu. När jag skriver är det augusti, jag har semester och är på Amrum – favorit-ön som ligger två timmars båtresa ut i tyska Nordsjön. Jag trivs fantastiskt väl med mitt yrkesval, men ser pauserna från det som nödvändiga och som en viktig del i tillvaron.                  

I år är det 40 år sedan jag var här på Amrum för första gången. Då arbetade jag och en väninna på ett barnhem. Vi var 18 år och hade båda planer på att i framtiden arbeta med barn. Inte för någon av oss blev det så. När jag började läsa juridik hade jag fortfarande en tanke om att det skulle handla om barn. Efter en månad som tingsnotarie fanns det ändå bara ett yrkesval som lockade mig riktigt och det var domarbanan. Även om barnen för all del står i fokus i familjemålen, så vi ser dem ju ytterst sällan i rättsalen. Kanske är det ändå inte en slump att det senaste extrauppdraget som jag åtagit mig kommer från Enheten för familjerätt inom regeringskansliet!? 

Några tankar om att bli chef hade jag absolut inte i början av karriären. Jag är ändå övertygad om att det är bra att tidigt intressera sig för chefskapet. Då tror jag att det är lättare att märka och ta till sig de goda föredömen som förhoppningsvis finns i närheten. Se Dig omkring och fundera över vad det är som gör att Du trivs på Din arbetsplats och vad det är som gör att saker och ting fungerar! Om det fungerar mindre bra kanske Du kan föreslå förändringar.

Själv har jag haft förmånen att få börja med att prova på chefskapet i mindre skala. Leda mindre arbetsgrupper och vara chef för mindre enheter. Som chef ser jag det som en viktig uppgift att låta yngre medarbetare testa sitt ledarskap i mindre sammanhang.  Försök att bejaka de möjligheter som dyker upp! Karriären är sällan spikrak för någon, så det gäller att försöka göra det bästa av de erbjudanden som kommer.  Möjlighet att få prova på chefskapet tror jag är viktigt för den som tycker om att möta människor, som har intresse för administration och som vill vara med och påverka verksamheten.

När det gäller chefskap och synen på ledarskap har det hänt mycket positivt inom domstolsvärlden de senaste tio åren. Ungefär då både höll jag i och var själv med om mitt första medarbetarsamtal. Domstolarna låg efter i utvecklingen, men nu är jag övertygad om att vi kommit i kapp. Jag trivs med att arbeta i ett sammanhang där det satsas på stöd och utbildning för chefer och ledare.

I dag är processen ganska lång innan någon utnämns till chef vid en domstol. Jag har själv varit med om dessa längre förfaranden innan jag fått en tjänst, men jag har också fått erbjudanden utan att först ha ansökt. Kallelsetjänsterna är numera rättshistoria inom domstolarna, men så här kunde det gå till. Mitt första erbjudande kom när jag satt på en buss i Tyskland, på väg hem efter en konferens.  Jag uppfattade inte vem det var som ringde och frågade om jag fick återkomma nästa dag. Då berättade personen i luren att hon hade tänkt fråga om jag var intresserad av att bli lagman i skånska hovrätten och det gick upp för mig att det var justitieministern som ringde. Jag bad om betänketid och fick anstånd till nästa dag. Andra gången var under en semester vid en mellanlandning på Zürichs flygplats, när jag i ett sms ombads ringa Justitiedepartementet. Den gången fick jag erbjudande om att bli lagman vid Malmö tingsrätt. Även denna gång bad jag om betänketid, men köpte samtidigt en flaska champagne i taxfreeshopen. Nu är jag nöjd med det uppdrag jag har, men min man skämtar ibland om att han saknar champagneinköpen. Det går förstås alldeles utmärkt att dricka champagne i andra sammanhang också!

Att vara chef innebär att få vara med och bestämma inriktning, att få påverka verksamheten och arbeta för förbättringar. Själv har jag som domstolschef särskilt uppskattat att få arbeta med säkerhetsfrågor, mediefrågor, bemötande i olika former, rekrytering och utbildning. Sedan ser jag det som en oerhörd förmån att, tillsammans med duktiga och engagerade medarbetare, ansvara för en central funktion i samhället!    

Chefskapet kräver mycket tid och kraft, samtidigt som det ger så mycket tillbaka. De flesta råd kring karriär och chefskap handlar om det vi gör i våra yrkesroller. Avslutningsvis skulle jag i stället vilja påminna om vikten av att då och då pausa för att samla energi. I vardagen kanske en promenad i naturen eller ett gympapass fungerar. Under semestern tycker jag att det är det skönt att kunna resa bort. För mig ger det både avkoppling och energi. Jag kan rekommendera en tur till Amrum. Leva nära naturen, följa ebb och flod, vandra längs den milslånga kniepsanden, se fyren sprida sitt ljus över ön på natten. Dessutom glittrar havet ofta i solen, även om det inte gör det just i denna stund!

Jag önskar er alla en höst fylld av energi!