Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Månadens Hilda april 2016

Nyfiken på Mari Andersson

Justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen

Jag har valt att bli chef inom Sveriges domstolar eftersom domstolsarbete är fantastiskt roligt.

Boken om min karriär skulle jag vilja ge rubriken: Jag vill inte skriva någon bok om min karriär. Det är roligare att skriva domar!

Mari Andersson

Vem är din förebild som ledare?

Den som kan få med sig sina medarbetare på resan framåt. Jag har tidigare varit chefsrådman på Förvaltningsrätten i Stockholm, sedan lagman där och slutligen vikarierade jag två år som president på Kammarrätten i Stockholm. Det fick mig att inse hur svårt det är att leda en myndighet och hur svårt det är att vara mellanchef men hur viktigt det är för alla medarbetare att alla chefer på en arbetsplats strävar åt samma håll.

Vilken ledaregenskap anser du är mest värdefull?

Så gott som alla jag har träffat på under mitt arbetsliv vill vara duktiga och göra ett bra jobb. Det är alltså viktigt att en ledare är lyhörd och kan hitta det medarbetarna är bra på och styra in dem på sådana uppgifter. Då blir det både roligare på jobbet och högre kvalité på arbetet.

Vilket är ditt värsta snedsteg i karriären och vad har det lärt dig?

Tycker faktiskt inte att jag har gjort några snedsteg i karriären, det mesta har varit roligt och lärorikt och lett vidare framåt. Det värsta snedsteget kom i så fall innan jag inledde min ”karriär” när jag som ung var glassförsäljerska på stranden i Nice, men också det var roligt och lärorikt!

Hur gör du för att ladda batterierna?

Jag älskar annorlunda resmål, ska snart åka till Iran. Tycker att jag lär mig mycket på att träffa människor med annorlunda tankar än mina egna. Men till vardags laddar jag dem på min skärgårdsö.

Vilken är din favoritapp?

Min GPS-app.

Vad anser du om svart nagellack?

Inget.

Vad tror du kommer att bli den stora framtidsfrågan inom din bransch?

Genom bland annat EU- och Europarätten har de mänskliga rättigheterna kommit alltmer i fokus i våra domstolar och särskilt i förvaltningsdomstolarna. Det tror jag är positivt och gör att alltfler kommer att vilja arbeta i domstol.

Om du tänker tillbaka på dig själv som nyanställd på byrå eller inom rättsväsendet – vilket råd hade du då velat ge dig själv?

Du är duktig – ta det lugnt!