Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Månadens Hilda april 2019

Nyfiken på Mari Heidenborg, justitiekansler.

Jag har valt att bli justitiekansler och chef för Justitekanslern därför att jag tycker om att påverka och vill kunna göra skillnad. Redan på mitt första sommarjobb hade jag synpunkter på hur man kunde göra saker och ting annorlunda och bättre och det är något som har följt mig genom arbetslivet.

Boken om min karriär skulle jag vilja ge rubriken:
Jag hittade titeln redan förra gången jag var Månadens Hilda: ”Även krokiga vägar bär framåt”.

Mari Heidenborg

Tvekade du när du blev erbjuden din första chefstjänst?
Nej, inte alls. Jag hade vid den tidpunkten redan drivit en hel del projekt för att utveckla verksamheten och det var ett naturligt och önskvärt steg att ta för min del.  

Vilka ledaregenskaper anser du är mest värdefulla?
Tydlighet! Som chef kommer en att behöva fatta, genomdriva och stå för beslut som inte tas väl emot av alla medarbetare men som är nödvändiga för verksamheten. Inte minst då är det viktigt att vara tydlig så att medarbetarna vet vad som gäller och att de kan lita på vad som sägs. En annan viktig egenskap är att ha ett jämnt humör, att visa intresse för sina medarbetare och framförallt att lita på dem.

Vad har du lärt dig av dina misstag i yrkeslivet?
Som ledare är det oundvikligt att göra ett och annat misstag. Dock ska man helst inte upprepa dem. Jag har lärt mig att förankra och att testa mina idéer ordentligt. Det är bra att ha någon riktigt kritisk person att diskutera med, någon som inte är rädd för att tycka till. Om ens idéer håller efter en sådan diskussion kan de sjösättas. Det är inte heller fel att backa eller göra om när det visar sig att en förändring inte faller väl ut. Prestigelöshet funkar alltid.

Varför rekommenderar du chefskap?
Att vara chef ger dig en oslagbar möjlighet att kunna påverka och genomföra dina idéer. En personlig tillfredsställelse för mig har varit att se mina medarbetare växa och utvecklas.

Hur kan vi locka fler kvinnor till att söka höga chefsposter?
Som arbetsgivare är det viktigt att ge de unga, både män och kvinnor, möjlighet att få ihop livspusslet under småbarnsåren. Det är under dessa år som kvinnorna halkar efter karriärmässigt och det tappet är svårt att ta igen. Vi som har varit med ett tag bör ta oss tid att uppmuntra och stödja unga kvinnor att våga satsa på chefskarriärer. Vi bör också tona ner kraven och vara tydliga med att vi duger som vi är och att dra ner på kraven på oss själva.  

Hur gör du för att ladda batterierna?
Avslappnat umgänge med nära och kära ger mig alltid bra energi.

Vilken är din favoritapp?
Har inte så många appar och prioriterar riktiga möten och samtal framför skärmtid. Men kan ju inte förneka att Swish förenklar tillvaron avsevärt.

Vad tror du kommer att bli den stora framtidsfrågan inom din bransch?
Att kunna behålla och rekrytera kompetenta medarbetare. Jag tror att dagens unga kommer att ha andra krav både på arbetsmiljön och på att få ha utvecklande och engagerande arbetsuppgifter.

Om du tänker tillbaka på dig själv som nyanställd på byrå, inom rättsväsendet eller förvaltningen – vilket råd hade du då velat ge dig själv?
Ett råd jag ger till alla unga är att ta det lite lugnt med karriärplaneringen. Var sak har sin tid och det är inte alltid det blir som man har tänkt sig. Men även krokiga vägar bär framåt. Jag är dock övertygad om att det är bra att identifiera sina drivkrafter och att veta vad som engagerar. Det är när du trivs och är engagerad som du gör ett bra jobb och inte sällan kommer då karriären av sig själv. Dessutom ska du tillbringa så stor del av din tillvaro på arbetet och det är viktigt att vara engagerad i det du gör.