Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Månadens Hilda december 2017

Nyfiken på Lena Frylemo, polismästare

Jag har valt att bli chef inom rättsväsendet därför att jag fick möjligheten! Det är spännande att få vara med och utveckla en så viktig samhällsorganisation som Polismyndigheten.

Boken om min karriär skulle jag vilja ge rubriken: Hoppa på tåget!

Tvekade du när du blev erbjuden din första chefstjänst?
Ja, lite grann. Men det berodde på att jag då hade ett roligt jobb som kammaråklagare och att chefsjobbet som polischef var tillbaka på Polismyndigheten. Så det handlade inte så mycket om chefsjobbet i sig, utan mer om att jag skulle byta myndighet igen.

Vilka ledaregenskaper anser du är mest värdefulla?
Ärlighet och personlighet - att vara den man är. Det är viktigt att vara modig och att fatta beslut, men också att kunna backa och göra om.

Vad har du lärt dig av dina misstag i yrkeslivet?
Jag har lärt mig massor och lär mig hela tiden. Man blir aldrig fullärd som chef. Man måste bottna i sig själv och utgå därifrån, jobba med sina bra sidor och vara observant på det som är mindre ”bra”. Och man ska inte vara så sträng mot sig själv. Jag har förhoppningsvis också blivit en bättre lyssnare med åren.

Varför rekommenderar du chefskap?
Det är roligt och man får möjlighet att vara med och påverka verksamheten framåt. Man träffar människor inom olika verksamheter och får inblick i mycket annat runt omkring. Det bästa är när man är med och gör skillnad ”på riktigt”!

Hur kan vi locka fler kvinnor till att söka höga chefsposter?
Genom att ge dem mod att inte tänka så mycket innan, att inte leta efter det där perfekta tillfället utan att våga, chansa och se till att man har bra människor runt omkring sig.

Hur gör du för att ladda batterierna?
I första hand gör jag det genom att resa med min familj och mina vänner. Sedan ägnar jag mig åt träning, just nu yogis/yoga, och så har jag börjat med akvarell målning. Det är riktigt avkopplande men så svårt!

Vilken är din favoritapp?
Jag har precis hittat Swish…

Vad tror du kommer att bli den stora framtidsfrågan inom din bransch?
Att behålla våra duktiga medarbetare och att attrahera fler människor att komma och jobba hos oss. Att få den bästa mixen av olika kompetenser för att möta framtiden.

Om du tänker tillbaka på dig själv som nyanställd chef inom rättsväsendet – vilket råd hade du då velat ge dig själv?
Lyssna bättre och ha inte så bråttom.