Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Vinterns Hilda

Nyfiken på Petra Lundh, riksåklagare.

Jag har valt att bli chef inom rättsväsendet därför att jag har ett stort och brett intresse för samhällsfrågor och särskilt när det gäller rättsväsendet. Detta i kombination med att jag gillar att arbeta med människor och driva förändringsarbete där det behövs, det gör att jag trivs bra i min roll som riksåklagare.

Petra Lundh

Hur tror du att du uppfattas som ledare?
Förhoppningsvis uppfattas jag som en alltigenom vänlig och engagerad person som är intresserad av mitt uppdrag och är mån om att göra ett så gott arbete som möjligt.

Berätta om en händelse eller erfarenhet som har påverkat hur du är som chef.
Hur jag är som chef idag, det är ett resultat av både hela mitt yrkesliv och mitt privatliv, och det som har format mig mest som person är tveklöst mina fyra döttrar.

Vilken är den viktigaste förändringen som behövs för att skapa en mer jämställd bransch?
Jag kan främst uttala mig om Åklagarmyndigheten, och då tycker jag att vi har kommit långt med jämställdheten. Vi arbetar kontinuerligt med jämställdhet och likabehandling i allt vi gör.

Om du från någon av dina tidigare chefer fick sno en egenskap du inte själv har, vilken skulle det vara?
Jag har ett långt yrkesliv bakom mig och jag hoppas att jag hela tiden har utvecklats i mitt ledarskap, och det är ett resultat av alla jag har mött, både chefer och medarbetare.

Vilket råd skulle du ge till en vän som står inför ett karriärsval?
Fundera kring vad du gillar och varför och följ det – fokusera inte på vad som är mest ”strategiskt” utifrån ett karriärsperspektiv.

Hur gör du för att hitta balans mellan yrkesliv och privatliv?
Jag har alltid haft lätt för att stänga av jobbet när jag inte behöver arbeta. Det handlar om att kunna dra en gräns för när något är tillräckligt bra för att vara färdigt, i annat fall skulle jag kunna arbeta dygnet runt.

Om du för en dag fick testa att vara chef i en annan bransch, vilken skulle du välja och varför?
Tidigare ville jag bli lärare, så det får väl bli rektor.

Vad lyssnade du senast på i mobilen?
Antagligen var det en nyhetssändning. En del tycker ”med glimten i ögat” att jag är besatt av nyhetsmedia.

Om du får rekommendera något, vad som helst, vad vill du då rekommendera?
Gå din egen väg och följ dina intressen. Gör du det så har du möjlighet att åstadkomma mycket – dessutom kommer det att vara roligt på vägen.