Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Månadens Hilda maj 2016

Nyfiken på Eva Bergh

Advokat

Jag har valt att driva advokatbyrå för att jag tycker att advokatyrket är mycket intressant, givande och stimulerande.

Boken om min karriär skulle jag vilja ge rubriken: Det kommer inte att bli någon sådan bok. Om jag skulle få tid att skriva skulle det sannolikt bli något om någon intressant aktiebolagsrättslig fråga.

Vem är din förebild som ledare?

Jag har under många år haft förmånen att arbeta med en fantastisk entreprenör och ledare, som har en otrolig förmåga att se, entusiasmera och lyfta sina medarbetare. En annan person som alltid fascinerat mig är Leonardo da Vinci.

Vilken ledaregenskap anser du är mest värdefull?

Det har jag egentligen besvarat i den föregående frågan, det vill säga att se, entusiasmera och lyfta sina medarbetare samt att skapa en laganda så att ett plus ett blir mer än två.

Vilket är ditt värsta snedsteg i karriären och vad har det lärt dig?

Jag kan inte erinra mig detta, men fel begår man hela tiden. Av fel lär man sig och jag upplever att jag varje dag lär mig något nytt som jag försöker ta till mig och dra lärdom av.

Hur gör du för att ladda batterierna?

Jag ägnar mycket tid åt blommor och växter. Under den mörka årstiden blir det blomsterarrangemang inomhus och under den ljusa årstiden blir det mycket trädgårdsarbete. Att ägna sig åt blommor och växter är ett väldigt konkret men samtidigt förgängligt skapande.

Vilken är din favoritapp?

Sveriges Radio Play är en stor tillgång med utbud av många intressanta dokumentärer och andra program, som man kan ta del av precis när man vill. Min senaste favoritapp är dock den jag hittade när min mobil låste sig i tyst läge. Med hjälp av denna app kunde jag få telefonen att åter ringa – toppen!

Vad anser du om svart nagellack?

Jag föredrar rött, men har provat grått.

Vad tror du kommer att bli den stora framtidsfrågan inom din bransch?

Vi advokater kan förvänta oss ökad konkurrens från andra aktörer som erbjuder juridiska tjänster. För att möta denna konkurrens är det viktigt att arbeta med kompetensutveckling och kvalitetssäkring samt att vårda och utveckla vårt varumärke.

Om du tänker tillbaka på dig själv som nyanställd på byrå eller inom rättsväsendet – vilket råd hade du då velat ge dig själv?

Våga fråga och ifrågasätta mera!