Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Månadens Hilda januari 2018

Nyfiken på Lena Frånstedt Lofalk, advokat och delägare på Kanter Advokatbyrå

Jag har valt att bli delägare i advokatbyrån av två skäl. Först och främst bör man bli delägare om man vill vara kvar på advokatbyrå. Än så länge finns det inga andra attraktiva karriärmöjligheter i advokatyrket. Men framför allt gör det arbetstillvaron mer spännande. Som delägare får du större möjlighet att påverka både internt inom byrån och din egen arbetssituation. Just detta var ett viktigt skäl till att jag lämnade den större advokatbyrån där jag började min karriär för att tillsammans med några kolleger starta Kanter Advokatbyrå för drygt åtta år sedan. Att våga göra det var ett av de bättre besluten jag fattat i mitt yrkesliv.

Boken om min karriär skulle jag vilja ge rubriken ”Tillfälligheternas möjligheter”.

Lena Ffrånstedt Lofalk

Tvekade du när du blev erbjuden delägarskap?
Ja, jag tackade först nej eftersom jag då inte hade barn men visste att jag ville ha det. Sedan insåg jag att jag inte ville planera mitt liv efter något som kanske inte händer. Så jag tackade ja. Sedan kom barnen. Jag fick alltså båda mina barn som delägare på en affärsjuridisk byrå vilket var rätt ovanligt på den tiden.

Vilka ledaregenskaper anser du är mest värdefulla?
Att lyssna. Att vara tydlig. Och mod.

Vad har du lärt dig av dina misstag i yrkeslivet?
Att just de nyss nämna egenskaperna är värdefulla. Och det gäller alldeles oavsett på vilken nivå du befinner dig.

Varför rekommenderar du chefskap?
Att bli chef eller delägare innebär förändring och en rörelse framåt vilket ger energi. Det innebär samtidigt både utmaningar och inspiration. En mer spännande tillvaro alltså.

Hur kan vi locka fler kvinnor till att söka höga chefsposter?
Svår fråga. Jag tror inte att det finns någon patentlösning. Men jag är säker på att det kommer att ge sig självt så småningom i takt med att vi får fler kvinnliga förebilder som visar att det är både möjligt och naturligt med kvinnliga chefer. Under tiden får vi alla bidra på olika nivåer, dels i mentorprojekt, konferenser etc., dels med att stötta och uppmuntra kvinnliga medarbetare i vår omedelbara närhet.

Hur gör du för att ladda batterierna?
Det gäller att göra något som tar hela din uppmärksamhet. För mig är det att sporta och att umgås (kan även göras samtidigt!). Och att läsa en riktigt bra bok.

Vilken är din favoritapp?
Ojoj, jag har så många. Swish, SR Play, Wordfeud, Quizkampen, Konsekvensanalys, Ruzzle, Spotify, eSvD, Di e-tidning osv.