Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Månadens Hilda maj 2020

Nyfiken på Emma Berglund Uväng, advokat och delägare på Advokatfirman Schjødt, Stockholm

Jag har valt att bli delägare i advokatbyrå därför att jag tycker om att vara med och påverka och utveckla verksamheten samtidigt som jag gillar utmaningar.

Boken om min karriär skulle jag vilja ge rubriken ”Säg inte nej”. Jag har under hela min karriär valt att inte säga nej till nya möjligheter. Även om flera av de vägval jag gjort inte alltid varit helt bekväma har jag utmanat mig själv och lovat mig själv att alltid ge utmaningarna som dyker upp en chans. Mitt motto är att det är lättare att hoppa av något än ångra något man aldrig hoppat på. 

emma-berglund-200.jpg

Tvekade du när du blev erbjuden din första chefstjänst?
Nej, jag tvekade aldrig. Jag har under min karriär satt upp tydliga delmål som jag jobbat för att uppnå. Ett mål var att bli partner på byrån och när den möjligheten kom var jag säker på att det var något jag ville prova på. När sedan frågan kom om jag ville bli managing partner valde jag även att tacka ja till det, men var väl medveten om ansvaret som rollen medförde. Att sätta upp kortsiktiga mål har visat sig vara ett bra sätt för mig att komma vidare i karriären. Man ska inte underskatta känslan av att uppnå sina mål.

Vilka ledaregenskaper anser du är mest värdefulla?
Jag tror att en ledare ska vara lyhörd och orädd för att fatta beslut som inte alltid är bekväma. 

Vad har du lärt dig av dina misstag i yrkeslivet?
Man kan inte vara alla till lags som chef. Det gäller att våga välja den väg man tror på den och hålla fast vid den även om man får mothugg. 

Varför rekommenderar du chefskap?
Det är otroligt tillfredsställande att se medarbetare växa och bidra till att de når sina mål. Att tillsammans med kollegor ta fram och sjösätta strategier och projekt ser jag också som en stimulerande del av en chefsroll.

Hur kan vi locka fler kvinnor till att söka höga chefsposter?
Jag tror på att synliggöra kvinnor som har valt chefspåret och lyfta fördelarna med att vara chef – för de är många!  

Hur gör du för att ladda batterierna?
Jag var reseledare i min ungdom och att resa tillsammans med familjen och uppleva nya platser ger mig mycket glädje och energi. Även den kortare resan till lantstället vid sjön Ottnaren ger avkoppling och energiboost.

Vilken är din favoritapp?
Jag är ingen stor appanvändare men Momondo (som ett led i reseplaneringen), Spotify för avkoppling, SL för planering av resorna till jobbet och slutligen olika nyhetsappar för att snabbt hålla mig à jour om vad som händer på marknaden.