Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Månadens Hilda maj 2022

Nyfiken på Maria-Pia Hope, managing partner, advokat, Advokatfirman Vinge

Jag har valt att bli advokatbyråledare därför att jag tror att ledarskapet inte minst på lite större byråer är oerhört viktigt, och för att det är en av de roligaste ledarrollerna jag kan tänka mig.

Maria-Pia Hope

Hur tror du att du uppfattas som ledare?

– Svårt att säga själv såklart – men förhoppningsvis engagerad, nyfiken och inlyssnande.

Berätta om en händelse eller erfarenhet som har påverkat hur du är som chef.

– Kanske inte minst att jag när jag var ung jurist förstod att de delägare jag jobbade för ofta inte såg sig själva som chefer. Jag har nog varit mer medveten om att man på större advokatbyråer blir ledare ganska tidigt och att det är en viktig roll som man måste ta sig an på ett någorlunda genomtänkt sätt.

Vilken är den viktigaste förändringen som behövs för att skapa en mer jämställd bransch?

– Jag tror på betydelsen av konkreta, mätbara mål och en öppen diskussion om vad de seniora rollerna innebär – upp- såväl som nedsidor.

Om du från någon av dina tidigare chefer fick sno en egenskap du inte själv har, vilken skulle det vara? 

– Förmågan att släppa grejer och gå vidare när det är det rätta att göra. Jag har ibland en förmåga att fastna, inte minst om det är en fråga jag är väldigt engagerad i. Men jag jobbar på det!

Vilket råd skulle du ge till en vän som står inför ett karriärsval?

– Försök att tänka långsiktigt, men lita samtidigt på magkänslan så länge valet innebär något som ger energi och känns roligt.

Hur gör du för att hitta balans mellan yrkesliv och privatliv?

– Jag är en planerare av rang – med noggrann planering hinner man med mer än man tror. Med åren har jag också lärt mig vad jag behöver för nödvändig återhämtning och ser till att planera in sådan utan dåligt samvete.

Om du för en dag fick testa att vara chef i en annan bransch, vilken skulle du välja och varför?

– Jag är kulturintresserad så gärna då chef för någon kulturinstitution. Jag inbillar mig att det kanske inte skiljer sig så mycket från att leda advokater.

Vad lyssnade du senast på i mobilen?

– Martin Wicklins Söndagsintervju med SR-chefen Cilla Benkö medan jag planterade ut frosttåliga vårblommor i trädgården.

Om du får rekommendera något, vad som helst, vad vill du då rekommendera?

– Att tillåta sig tid till sådant som gör att man inte fastnar i sin egen bubbla och i gamla hjulspår, oavsett om det är att prata med och lyssna på människor i andra generationer än ens egen, att resa till platser man inte känner till eller att gå en kurs och lära sig något helt nytt. Jag tror det är allt viktigare ju äldre man blir, att man förblir nyfiken och villig att lära sig nya saker.