Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Månadens Hilda mars 2020

Nyfiken på Tone Myhre-Jensen, managing partner på Cederquist

Jag har valt att bli chef på en advokatbyrå därför att: det är det roligaste jag kan tänka mig! Det är för mig en fantastisk kombination av intellektuellt utmanande arbetsuppgifter tillsammans med att få vara delaktig i en ständigt pågående förändring och utveckling av firman och dess medarbetare.

Boken om min karriär skulle jag vilja ge rubriken: ”En norsk japanskas reflektioner eller ”Aldrig sur på tur – gambate”.

Tone Myhre-Jensen

Tvekade du när du blev erbjuden din första chefstjänst?
Jag var 32 år när jag blev delägare och fick min första formella ledarroll. Det låter kanske konstigt men jag tvekade aldrig över att ta en ledarroll. Jag var mer ödmjuk inför det kommersiella ansvaret och alla andra krav som följde med delägarskapet.

Vilka ledaregenskaper anser du är mest värdefulla?
Ett genuint intresse för människor, förmågan att vara tydlig med målet och lyhördhet.

Vad har du lärt dig av dina misstag i yrkeslivet?
Jag är i grunden en oerhört självkritisk person. Känslan av att ha begått ett misstag eller trampat fel är alltid jobbig – jag har nu lärt mig att det handlar om att ta sig igenom det och göra som klyschan; lära sig något av det och fortsätta vidare. Det funkar!

Varför rekommenderar du chefskap?
Det finns inget mer tillfredsställande eller utvecklande än att se andra utvecklas och att få en möjlighet att få vara en del av detta är en lyx. En bonus är dessutom att det med ledarskapet kommer en chans att förändra och påverka både strukturer i branschen och själva affären, samtidigt som ens personliga egenskaper och motiv dagligen utmanas. 

Hur kan vi locka fler kvinnor till att söka höga chefsposter?
Genom att visa på möjligheterna och inte fastna i alla hinder.

Hur gör du för att ladda batterierna?
Jag återhämtar mig som mest när jag är med familjen – helst i slalombacken! I vardagen handlar det annars mest om yoga, tennis och löpning. Och att hänga med barnen på alla deras aktiviteter förstås.

Vilken är din favoritapp?
En yin-yoga-app.

Vad tror du kommer att bli den stora framtidsfrågan inom din bransch?
Digitalisering är förstås en stor fråga som påverkar oss mycket här och nu. På sikt tror jag affärsmodellen och de krav som ställs på delägare på dagens affärsjuridiska byråer är en nyckelfråga för att långsiktigt kunna attrahera och behålla framtidens talanger.

Om du tänker tillbaka på dig själv som nyanställd på byrå, inom rättsväsendet eller förvaltningen – vilket råd hade du då velat ge dig själv?
Om jag hade fått ge mitt yngre jag råd som ny på advokatbyrå så hade det varit:

  • Välj din chef med omsorg (jag hade turen att hitta rätt – utöver din egen kraft är din närmaste chefs stöd och ”sparring” det viktigaste för din utveckling)
  • Ha inte så bråttom och ta dig tid till återhämtning; det här är ett marathon och inte en sprint!
  • Förebilder i all ära – hitta din egen inre röst och din egen yrkesidentitet; som advokat och ledare