Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Månadens Hilda mars 2023

Nyfiken på Therese Mattsson, generaldirektör Kustbevakningen.

Jag har valt att bli chef i staten därför att det är fantastiskt roligt och utvecklande, men även utmanande, att få vara med och utveckla en myndighet och dess uppdrag. Utmaningen är att utvecklas i takt med omvärldens förändringar och medborgarnas krav på leverans av myndighetens verksamhet samtidigt som myndigheten alltid måste verka inom ett regelverk.

Therese Mattsson

Hur tror du att du uppfattas som ledare?
Engagerad, tillgänglig och med en positiv syn på livet.


Berätta om en händelse eller erfarenhet som har påverkat hur du är som chef.
Det finns inga enskilda händelser som jag på rak arm kan peka på. Det är en ständig utveckling av ledarskapet hela tiden. Jag lär mig av mina medarbetare och av andra duktiga ledare varje dag.

Vilken är den viktigaste förändringen som behövs för att skapa en mer jämställd bransch?
Jämställdhet börjar alltid i hemmet. Se till att både söner och döttrar får lära sig att ta hand om vardagsarbetet. Se till att stötta andra kvinnor i yrkeslivet.
Kustbevakningen arbetar aktivt med att öka andelen kvinnor i myndigheten, men vi har en bit kvar så det är en pågående resa.

Om du från någon av dina tidigare chefer fick sno en egenskap du inte själv har, vilken skulle det vara?
Jag tror på att utgå från sina egna förutsättningar och sin personlighet och göra det bästa av det. Det går inte att försöka efterlikna någon annan. Vi har alla våra egna fördelar och tillkortakommanden, så det bästa är väl att försöka göra det bästa av det man har.

Vilket råd skulle du ge till en vän som står inför ett karriärsval?
Välj det som känns rätt och som får dig att känna glädje och engagemang, då kommer du att orka även om det blir några grå dagar emellanåt. Ta chansen när den kommer och tveka inte även om det inte skulle vara strategiskt ”rätt” just då.

Hur gör du för att hitta balans mellan yrkesliv och privatliv?
Tack och lov så har jag mitt privata liv i Värmland, så det betyder att jag veckopendlar till Stockholm och Karlskrona och på så sätt får en tydlig gräns för vad som är arbete och vad som är privat. Det passar inte alla, men det har fungerat väldigt bra för min del.

Om du för en dag fick testa att vara chef i en annan bransch, vilken skulle du välja och varför?
Det har jag inte alls funderat på. Jag tycker att jag arbetar med samhällsviktiga frågor och har aldrig ångrat mina karriärval och skulle helt säkert välja samma bana igen om jag fick chansen. Det har varit många spännande och utmanande dagar!

Vad lyssnade du senast på i mobilen?
En Ekot-sändning, jag vill vara uppdaterad på nyhetsläget.

Om du får rekommendera något, vad som helst, vad vill du då rekommendera?
Prioritera din hälsa och se till att få ordentligt med sömn, annars kommer du inte att orka med vare sig arbete eller fritid.