Juridiska Biblioteket Hilda SHRA Menu Search Question Bubble User tie User Coin warning Check Close angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin Document hand with heart paragraph

Månadens Hilda oktober 2021

Nyfiken på Lena Frylemo, polismästare.

Jag har valt att bli chef inom Polisen därför att myndigheten är en viktig del i samhället och är hela tiden i fokus på många olika sätt. Dessutom är det roligt att få vara med och utveckla verksamheten tillsammans med alla duktiga medarbetare i Polisens viktiga samhällsuppdrag.  

Boken om min karriär skulle jag vilja ge rubriken: Hoppa på tåget – sen kan det vara försent.

Lena Frylemo

Tvekade du när du blev erbjuden din första chefstjänst?
Nej, jag tvekade inte, jag hade ett roligt och utmanade jobb som kammaråklagare, men såg samtidigt chansen att komma tillbaka till Polisen i en ny och utmanande roll som chef.

Vilka ledaregenskaper anser du är mest värdefulla?
Jag har tidigare i Hilda skrivit om ärlighet och personlighet och det håller fortfarande. Man måste ha integritet och vara den man är men också kunna backa och göra om när man gjort fel, vilket man gör.

Vad har du lärt dig av dina misstag i yrkeslivet?
Att lyssna bättre, att det som också är ens styrkor även kan bli ens svagheter. Och det viktigaste – man lär sig hela tiden, man blir aldrig fullärd. Och kanske lära sig att vara ”good enough”.

Varför rekommenderar du chefskap?
Det är så roligt att få vara med och övergripande påverka strategiska frågor och kunna bidra med utveckling. Men också att ta bra beslut som hjälper organisationen och verksamheten framåt. Särskilt i vår organisation Polisen som har så många olika uppdrag med så många olika utmaningar.

Hur kan vi locka fler kvinnor till att söka höga chefsposter?
Den eviga frågan tänker jag … Det finns alltifrån dels signalsystemet dvs. vilka som har chefspositionerna idag som ger signaler att allt är möjligt dels det traditionella vardagsarbetet. Alltifrån att uppmuntra, att våga lite mer och prova, att hoppa på tåget och inte fundera så mycket, för det optimala tillfället kommer sällan rätt i tiden. 

Hur gör du för att ladda batterierna?
Spontant svara jag att resa men det har ju varit en speciell tid för oss alla. Så jag har börjat med padel, vilket är jätteroligt! Vandring är också ett bra sätt och fungerar ju överallt. Sen förstås att umgås med familj och vänner som alltid ger energi. Även yoga och meditation ger lugn i själen.

Vilken är din favoritapp?
Just nu Matchi  

Vad tror du kommer att bli den stora framtidsfrågan inom din bransch?
Kompetensförsörjningen tror jag är en viktig fråga och även digitaliseringen. Båda frågorna är jätteviktiga både hos oss och i samhället i stort.  

Om du tänker tillbaka på dig själv som nyanställd på byrå, inom rättsväsendet eller förvaltningen – vilket råd hade du då velat ge dig själv?
Lyssna och kanske inte ta dig själv på alltför stort allvar.