Nyhetsbrev från Sveriges advokatsamfund augusti 2022. Om meddelandet ser konstigt ut, klicka här. |
|
---|
|
Advokatsamfundets rättegångsspel i Almedalen |
 |
Rättegångsspelet åskådliggjorde komplexiteten i straffrätten – se sändningen på Youtube.
Advokatsamfundets rättegångsspel under Almedalsveckan utgick från ett fiktivt fall med en skarpladdad pistol som hittas gömd hemma hos ett företagarpar vid husrannsakan om misstänkt ekobrott. Frågan för ”domstolen” var: Ska makarna dömas för vapenbrott, och för vilken grad av brottet? ”Rättens” ordförande var rådman Mikael Swahn, åklagare var kammaråklagare Helene Gestrin. Advokaterna Johan Eriksson och Ulrika Borg agerade försvarare. Även de tilltalades roller spelades av advokater, Klas Bjuremark och Lotta Wirén. Som nämndemän medverkade företrädare för sju av de åtta riksdagspartierna. Efter genomförd huvudförhandling fick nämndemännen möjlighet att, en i taget, meddela dom i målet. Det visade sig vara möjligt att komma fram till mycket olika domslut.
Efter rättegångsspelet vidtog ett panelsamtal med politikerna. Samtliga politiker kommenterade att rättegångsspelet hade lyckats fånga frågornas komplexitet. Rättegångsspelet och panelsamtalet sändes i SVT Forum.
|
Dela kampanjfilmen för familjerättsadvokater den 23 augusti
Advokatsamfundets kampanj för familjerättsadvokater lanseras nu på nytt. Kampanjbudskapet sprids genom att dela Advokatsamfundets kampanjfilm i sociala medier den 23 augusti under parollen #väljenadvokat.
Filmen lyfter fram betydelsen av att anlita en advokat för familjerelaterad juridik och förmedlar den trygghet som advokattiteln borgar för.
Alla advokater kan dela och sprida kampanjfilmen den 23 augusti i sina kanaler. Filmen distribueras till familjerättsadvokater med instruktioner och kampanjtexter för nedladdning och delning i olika sociala mediekanaler.
|
Nytt avsnitt av Advokatsamfundspodden
Var går de kriminalpolitiska skiljelinjerna mellan riksdagspartierna? Och hur går en brottmålsrättegång till egentligen? Det 15:e avsnittet av Advokatsamfundspodden handlar om Advokatsamfundets rättegångsspel under Almedalsveckan, där åtalet hade brottsrubriceringen grovt vapenbrott.
Medverkande är Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, advokaterna Johan Eriksson, Ulrika Borg, Klas Bjuremark och Lotta Wirén samt domaren Mikael Swahn och åklagaren Helene Gestrin.
|
Välkommen till Advokatdagarna 27–28 oktober!
Advokatdagarna är tillbaka på Grand Hôtel i Stockholm. Under två dagar, den 27–28 oktober, erbjuds ett 40-tal aktuella föreläsningar inom 6 olika ämnesområden samt bankett i Vinterträdgården.
Inledningstalare på torsdagen är Jan Eliasson, en av Sveriges mest framträdande toppdiplomater, tidigare bland annat vice generalsekreterare i FN. Fredagen inleds med Alexander Stubb, som har varit bland annat stats-, utrikes- och finansminister i Finland. Vid banketten underhåller GES – Anders Glenmark, Orup och Niklas Strömstedt.
Årets ämnesområden är process och skiljedom, affärsjuridik, humanjuridik, brottmål, offentlig rätt samt advokatverksamhet. Komplett program presenteras på Advokatakademiens webbplats. Advokatdagarna motsvarar 12 fortbildningstimmar. Avgiften är 10 900 kr för konferens och bankett respektive 9 900 kr för endast konferens (exkl. moms). |
Advokatsamfundet har hemställt om höjda straffavgifter
Advokatsamfundet överlämnade den 28 juni en hemställan till Justitiedepartementet om lagändringar för att kunna höja straffavgiften för advokater som allvarligt bryter mot god advokatsed. Straffavgiften har inte ändrats sedan 1997 och är i dag lägst 1 000 kr och högst 50 000 kr. Enligt ett förslag från samfundets styrelse ska beloppen höjas till lägst 10 000 kr och högst 250 000 kr.
Advokatsamfundets fullmäktigemöte i juni beslutade om stadgeändringar för att möjliggöra de nya reglerna. Men eftersom straffavgiftens nivå är reglerad i lag krävs att regeringen och riksdagen agerar för en lagändring, innan nya regler eller belopp kan tillämpas. Advokatsamfundets hemställan ska nu behandlas av Justitiedepartementet. |
JO: Frihetsberövad har rätt till kontakt med försvarare utsedd i annan brottsutredning än den frihetsberövandet avser
Den ovillkorliga rätten för den som är frihetsberövad att ha kontakt med sin försvarare måste gälla även för en försvarare som är utsedd i en annan brottsutredning än den utredning som frihetsberövandet avser. Med hänsyn till den stränga konfidentialitet som gäller för kontakter mellan den frihetsberövade och försvararen kan försvararen inte kan åläggas att berätta något om vad kontakten ska avse. Det uttalar JO i ett beslut.
|
Södertörns tingsrätt inför digitalt förordnandesystem för offentliga biträden 1 september
Från och med den 1 september 2022 tillämpar Södertörns tingsrätt ett digitalt förordnandesystem för att förordna offentliga biträden i fria mål och ärenden. Tingsrätten inför ett digitalt system där advokater med flera kan anmäla intresse för uppdrag som offentlig försvarare, målsägandebiträde, särskild företrädare för barn, god man/rättegångsbiträde, bodelningsförrättare/boutredningsman/skiftesman och konkursförvaltare.
Den som önskar komma i fråga för förordnanden ska anmäla intresse om att föras upp på uppdragslistorna via ett särskilt formulär på Södertörns tingsrätts webbplats.
|
Enkät till advokater som arbetar med dispositiva tvistemål
Domstolsverkets processrättsliga arbetsgrupp för de allmänna domstolarna har som uppdrag att föreslå förenklingar och förbättringar av processrätten.
Under hösten arbetar gruppen med förslag som syftar till att effektivisera handläggningen av dispositiva tvistemål. För att få bättre underlag ber arbetsgruppen advokater som arbetar med dispositiva tvistemål att besvara en enkät om vilka problem som finns vid handläggningen av dispositiva tvistemål, senast den 31 augusti 2022.
|
9th World Women Lawyers’ Conference: Women in leadership, 11–13 september, Köpenhamn
Den internationella advokatorganisationen IBA:s Women Lawyers’ Committee inbjuder, i samarbete med IBA:s Europaforum, till en konferens på temat kvinnor och ledarskap. Konferensen bjuder på en rad föreläsningar och seminarier, men också ett omfattande socialt program. |
IBA:s årskonferens i Miami 30 oktober – 4 november
Den internationella advokatorganisationen International Bar Association (IBA) håller sin årskonferens 2022 i Miami den 30 oktober – 4 november.
Konferensen innehåller över 200 sessioner om ett brett urval rättsliga ämnen samt en rad sociala aktiviteter.
|
Rapport: Så har kriget påverkat Ukrainas rättssystem
Organisationen ILAC, International Legal Assistance Consortium, som arbetar med att stärka och bygga upp rättsväsenden byggda på rättsstatens principer i konfliktdrabbade områden, har publicerat en rapport om hur Ukrainas rättssystem har påverkats av Rysslands krig mot Ukraina.
Rapporten, Under Assault: A Status Report on the Ukrainian Justice System in Wartime, undersöker hur kriget har slagit mot rättsväsendets institutioner.
|
CCBE-seminarium om EU:s sanktioner mot Ryssland
Rådet för de europeiska advokatsamfunden, CCBE, genomförde tillsammans med European Lawyers Foundation ett webbseminarium den 15 juni om EU:s sanktioner och advokaternas roll. Rapporten från seminariet innehåller fakta samt frågor och svar om ämnet.
|
CCBE-Info med tema Ukraina
Rådet för de europeiska advokatsamfunden, CCBE, har publicerat en ny utgåva av sitt nyhetsbrev, CCBE-Info. CCBE-Info nr 97 har särskilt fokus på Ukraina, på de ukrainska advokaternas situation och på människor i behov av rättsligt bistånd efter Rysslands invasion.
|
| Aktuellt
Generalsekreteraren bloggar |
Mia Edwall Insulander
Rättssäkerhet behöver inte stå i motsatsförhållande till rättstrygghet Det är valtider. Låt mig därför först klargöra att Advokatsamfundet inte har någon politisk agenda. Men samfundet ska enligt stadgarna med ändamålet att ”följa rättsutvecklingen och verka för att samfundets erfarenhet kommer denna till godo”, vara en röst i den rättspolitiska debatten. Att ta plats i det offentliga samtalet innebär att vi advokater fullgör vår uppgift att värna rättsstaten. Tyvärr låter det i debatten som att rättssäkerhetsperspektivet alltid står i motsatsförhållande till effektiv brottsbekämpning. Men så är det förstås inte. Rättssäkerhet behöver inte stå i motsatsförhållande till rättstrygghet.
|
Kalendarium
23 augusti Advokatsamfundets styrelse sammanträder
25 augusti Disciplinnämnden sammanträder
22 september Disciplinnämnden sammanträder
20 oktober Advokatsamfundets styrelse sammanträder
|
 |
Kurser Många av vårens kurser genomförs som livesända kurser, eller erbjuds både i fysiskt och direktsänt format. Om du har frågor om kursutbud eller vilka kurser som livesänds är du välkommen att kontakta kursinfo@advokatsamfundet.se.
NYHET 5 september Makars och sambors avtalsfrihet
9–11 september Fågelbrohus Hotell Brottmålskurs 1
NYHET 12–13 september Dödsrättshandlingar – testamente och förmånstagarförordnande
NYHET 13 september Sexualbrott i alla dess skepnader – en kurs för målsägandebiträde, särskild företrädare och försvarare
NYHET 15 september Kickstarta advokatbyråns försäljning efter pandemin (även Malmö 19 oktober)
NYHET 21 september Nya förenklade regler i upphandlingslagarna
23–25 september Clarion Hotel Post Göteborg Brottmålskurs 2
NYHET 10 november: Ny lagstiftning om barnfridsbrott
|
|
---|
|
Sveriges advokatsamfund Telefon 08-459 03 00
Box 27321 102 54 Stockholm
|
| |
---|
|
|
|