Arbetsgivarens ansvar enligt svensk rätt.
I dagens arbetsliv är arbetsorganisationen ofta mer komplicerad än att bara innehålla anställningsförhållandets två parter – arbetsgivare och arbetstagare. Koncerner, entreprenader, bemanningsföretag osv är organisationer där flera kan agera som arbetstagarens motpart i anställningen.
I avhandlingen undersöks vem som i komplexa arbetsorganisationer är ansvarig för arbetstagares anspråk på anställningsskydd, icke-diskriminering och en god arbetsmiljö. Fokus ligger på arbetsgivarens ansvar enligt svensk rätt.
Arbetsgivarbegreppet och arbetsrättsligt ansvar i komplexa arbetsorganisationer : en studie av anställningsskydd, diskriminering och arbetsmiljö av Niklas Selberg. Lunds universitet, 2017.
Internationell kollektivavtalsreglering.
Avhandlingen behandlar internationaliseringen av arbetslivet och hur det påverkar den svenska modellen för reglering av anställningsvillkor genom kollektivavtal.
I studien analyseras hur internationella privaträttsliga frågor om svensk domstols behörighet, lagval, tillämpning av materiell rätt och behandling av utländska domar påverkar den svenska modellen.
Den övergripande slutsatsen i avhandlingen är att den internationella privaträtten är baserad på individualism, medan den svenska modellen bygger på kollektivism. Denna motsättning skapar flera juridiska problem som behandlas i avhandlingen.
Internationell kollektivavtalsreglering: En studie i internationell privaträtt av den svenska modellen för reglering av anställningsvillkor av Erik Sinander, Stockholms universitet, 2017.