Tillsynsenheten

Tillsynsenheten ansvarar för samfundets proaktiva tillsyn och granskar att advokater följer bland annat det advokatetiska regelverket, men hjälper också advokaterna att göra rätt.

Läs mer om tillsynsenheten
Se alla nyheter

Läs mer om Tillsynsenhetens arbete

Publicerat

Tillsynsenheten publicerar sina årliga tillsynsplaner och rapporter från genomförda granskningar på webbplatsen. Du hittar dem här.

Se allt publicerat

Frågor och svar

Vad är tillsynsenheten?

Svar: Tillsynsenheten är en organisatoriskt fristående enhet inom Advokatsamfundet som inrättades vid årsskiftet 2023/24. Tillsynsenheten ansvarar för samfundets proaktiva tillsyn och granskar att advokater och advokatbyråer följer det advokatetiska regelverket. En särskild del av enhetens arbete är även att granska advokatbyråers efterlevnad av penningtvättsregelverket. Målet med det proaktiva tillsynsarbetet är att förebygga fel och brister och ge advokaterna vägledning.  

Kan jag anmäla en advokat till tillsynsenheten?

Svar: Nej. Tillsynsenheten genomför sina granskningar på eget initiativ. Det går alltså inte att göra en anmälan till tillsynsenheten. Den som anser att en enskild advokat har brutit mot god advokatsed kan anmäla advokaten till Advokatsamfundets disciplinnämnd, som prövar ärendet. Du kan dock kontakta tillsynsenheten om du vill dela med dig av information som kan vara till nytta för oss i vårt arbete.    

Vad är skillnaden mellan disciplinnämnden och tillsynsenhetens arbete?

Svar: Disciplinnämnden prövar anmälningar mot advokater som påstås ha brutit mot god advokatsed och kan besluta om disciplinära påföljder. Tillsynsenheten saknar befogenhet att besluta om disciplinära påföljder men kan på eget initiativ hänskjuta ärenden till Advokatsamfundets styrelse som i sin tur beslutar om ett disciplinärende ska inledas eller inte.   

Vad innebär riskbaserad tillsyn?

Svar: Det innebär att vi fokuserar på specifika områden där tillsynsbehovet, dvs risken för överträdelser, bedöms vara som störst. Genom riskanalyser tar tillsynsenheten fram en årlig plan som sätter ramarna för enhetens arbete. Det riskbaserade arbetssättet innebär att samfundet kan fokusera på de områden där tillsynen gör mest nytta och ger förebyggande effekt. En av de främsta fördelarna med en riskbaserad tillsyn är att den riktar resurserna dit riskerna för regelbrott eller etiska överträdelser är som störst. Det bedöms kunna resultera i en effektivare användning av resurser som kan fokusera på det som har störst potential att förhindra regelbrott. 

Hur genomför tillsynsenheten sina granskningar?

Svar: En granskning inleds i regel med inhämtande av skriftlig information genom särskilt anpassade granskningsrapporter. Tillsynsenheten inhämtar även vid behov allmänna handlingar från domstolar, myndigheter och andra externa aktörer. Den skriftliga informationsinhämtningen kan kompletteras med fysiska eller digitala platsbesök.  

Hur kan jag ta del av granskningarnas slutsatser?

Svar: Vid större granskningar utförs tillsyn över ett större antal advokatbyråer. Bedömningarna i de enskilda ärendena publiceras inte på webbplatsen. Däremot upprättas en anonymiserad rapport över det särskilda granskningsområdet som finns att ta del av på tillsynsenhetens webbplats när granskningen är avslutad. Tillsynsenheten sammanställer även årligen en rapport över samtliga genomförda granskningar och slutsatser som kunnat dras.

Hur går ett kontorsbesök till?

Svar: Om din advokatbyrå har valts ut för ett byråbesök kontaktar enheten er för att boka in en tid för besöket. 

Inför besöket lämnas information om hur besöket går till, vilka som bör närvara vid besöket och eventuella handlingar som enheten önskar få del av vid besöket.

Två eller tre medarbetare från tillsynsenheten närvarar vid besöket. 

Vid besöket ställs frågor med utgångspunkt från svaren som lämnats i den skriftliga granskningsrapporten.

Tillsynsenheten sammanställer sedan vad som framkommit vid besöket i ett protokoll som ansvarig advokat bereds möjlighet att inkomma med synpunkter på.  

Kan tillsynsenhetens granskningar leda till disciplinära påföljder?

Svar: Ja. I första hand bereds tillfälle att åtgärda brister. Om tillsynsenheten inom ramen för en granskning uppmärksammar allvarliga brister kan tillsynsenheten, via styrelsen, lämna ärenden vidare till disciplinnämnden. 

Kontakta oss

Tillsynsenheten genomför sina granskningar på eget initiativ. Det går alltså inte att göra en formell anmälan till tillsynsenheten, men enheten kan behandla information som kommer in inom ramen för den riskbaserade tillsynen. Den som anser att en enskild advokat har brutit mot god advokatsed kan anmäla advokaten till Advokatsamfundets disciplinnämnd, som prövar ärendet. Du hittar disciplinnämndens hemsida här.


Om du har information som kan vara av intresse för oss är du välkommen att kontakta 
tillsynsenheten@advokatsamfundet.se.

kontaktbild

Välkommen till Advokatsamfundet! Webbplatsen är tyvärr inte optimerad för Internet Explorer. Du behöver en modernare webbläsare om du ska kunna ta del av hela vårt innehåll på webbplatsen.