Vanliga frågor från våra ledamöter
Här har vi samlat svar på några av de vanligaste frågorna från våra ledamöter.
Svar: Alla verksamma ledamöter av Sveriges advokatsamfund omfattas av en obligatorisk ansvarsförsäkring och en obligatorisk förmögenhetsbrottsförsäkring. Premien ingår i serviceavgiften.
Biträdande jurister och andra jurister som erlägger serviceavgift och är verksamma på advokatbyrån omfattas också av försäkringarna. Försäkringen är personlig och följer den försäkrade advokaten/juristen oavsett vilken byrå denne arbetar på.
Svar: Ansökan om nedsatt avgift ska vara skriftlig. Ansökan ska inges varje år till Advokatsamfundet.
För de olika nedsättningsgrunderna krävs olika typer av intyg eller utredningar som ska bifogas för att styrka rätten till nedsättning.
Svar: Avgifterna kan under vissa förutsättningar sättas ned. Detta gäller vid verksamhet utomlands, för EU-advokat med försäkring i hemlandet, för äldre ledamot med låg nettointäkt, samt sjukdom och föräldraledighet/tjänstledighet.
Om du vill att din avgift ska sättas ned måste du varje år skicka en skriftlig ansökan om nedsättning till Advokatsamfundet.
Läs mer om vad som gäller för de olika nedsättningsgrunderna.
Svar: Om du vill ge in handlingar till Advokatsamfundet via e-post ber vi dig att i första hand använda Word- eller PDF-format.
Svar: Alla verksamma ledamöter av Sveriges advokatsamfund omfattas av en obligatorisk ansvarsförsäkring och en obligatorisk förmögenhetsbrottsförsäkring. Premien ingår i den serviceavgift som debiteras av Sveriges Advokaters Serviceaktiebolag, SASAB. Biträdande jurister och andra jurister som erlägger serviceavgift och är verksamma på advokatbyrån omfattas också av försäkringarna. Försäkringen är personlig och följer den försäkrade advokaten/juristen oavsett vilken byrå denne arbetar på.
Läs mer om försäkringarna.
Svar: Ledamöter betalar dels en årsavgift, dels en serviceavgift. Årsavgift är en personlig medlemsavgift och är därför inte avdragsgill i rörelsen. Avgift a conto faktureras i början av varje kalenderår. Fullmäktige fastställer avgiften årligen. Årsavgiften täcker kostnader för administration av samfundets offentligrättsliga verksamhet och för tidskriften Advokaten, men även kostnader för fullmäktige och för det internationella samarbetet i advokatfrågor.
Serviceersättning betalas till Sveriges Advokaters Serviceaktiebolag. Avgift utgår för samtliga verksamma jurister på den till vårt medlemsregister anmälda advokatbyrå där verksamhet bedrivs (se stadgar för Sveriges advokatsamfund 31 § 2 mom). Serviceersättningen är en avdragsgill kostnad i rörelsen. Den faktureras a conto i början av varje kalenderår och fastställs varje år av fullmäktige. Serviceersättningen täcker kostnader för de obligatoriska advokatförsäkringarna, men även kostnader för kursverksamhet, webbplats, cirkulär etc.
Svar: Advokater och biträdande jurister betalar en årlig avgift till Advokatsamfundet. Avgiften avser dels årsavgift, dels serviceersättning. Avgiften varierar beroende på olika förutsättning. Läs mer här om avgiftens nivå.
Svar: Du kan från och med november i år som enskild advokat lägga in upp till åtta verksamhetsinriktningar i matrikeln. För byråer är gränsen fortfarande tio verksamhetsinriktningar.
Du administrerar dina uppgifter genom att logga in till Mina sidor.
Svar: Här på webbplatsen finns en blankett där du kan begära ditt utträde ur Advokatsamfundet. Ansökan ska skickas in i original till Advokatsamfundet. Din ansökan prövas sedan av Advokatsamfundets huvudstyrelse, som sammanträder ungefär en gång i månaden med undantag för sommaruppehåll.
Om du ska arbeta med annan verksamhet är du i många fall skyldig att utträda ur Advokatsamfundet.
Läs mer om vad som gäller för utträde.
Svar: Sociala medier kan vara utmärkta verktyg i advokatverksamheten, och de kan ge advokater bra möjligheter att marknadsföra sig, skapa debatt i rättspolitiska frågor och engagera sig i givande konversationer. Samtidigt måste en advokat alltid förhålla sig till de advokatetiska kärnvärdena i sin verksamhet, och användningen av sociala medier kan ibland innebära problem utifrån dessa.
Advokatsamfundets styrelse kom år 2019 med ett vägledande uttalande om överväganden vid advokaters användning av sociala medier i marknadsföringssyfte, som finns att läsa här på webbplatsen.
I uttalandet sägs bland annat att ”En advokat ska vara förvissad om att hans eller hennes användande av sociala medier inte negativt påverkar klienters, motparters, domstolars eller allmänhetens förtroende för advokaten eller advokatkåren som helhet. Hänsyn måste därför tas till hur ett meddelande i sociala medier kan uppfattas av klient, motpart, brottsoffer eller annan involverad part, liksom av domstolar och allmänheten.
En advokats marknadskommunikation måste dessutom alltid vara förenlig med advokatens oberoende, integritet och tystnadsplikt”.
Svar: Som ledamot är du alltid välkommen att kontakta Advokatsamfundet för att diskutera etiska frågor. Du når samfundets jurister via e-post på info@advokatsamfundet.se eller telefon 08-459 03 00.
Juristerna kan ge allmän vägledning, men inte konkreta anvisningar hur du ska agera i en enskild etisk fråga.
Svar: Här på webbplatsen finns en rad dokument som kan ge vägledning. Vägledande regler om god advokatsed med kommentarer kan vara ett lämpligt ställe att söka i.
Här finns också styrelsens vägledande uttalanden i advokatetiska frågor. Även disciplinnämndens beslut är viktiga för att klargöra hur begreppet god advokatsed ska tolkas. Utöver detta finns också viktig litteratur på området att ladda ner eller köpa.
Som ledamot är du alltid välkommen att kontakta Advokatsamfundet för att diskutera etiska frågor. Du når samfundets jurister via e-post på info@advokatsamfundet.se eller telefon 08-459 03 00. Juristerna kan ge allmän vägledning, men inte konkreta anvisningar hur du ska agera i en enskild etisk fråga.
Kvalifikationskraven träder i kraft den 1 januari 2025.
Kvalifikationskraven gäller offentliga försvarare och tillämpas på nya förordnanden som sker den 1 januari 2025 och därefter. Kvalifikationskraven påverkar inte förordnanden som beslutats före detta datum.
Kvalifikationskraven tillämpas fullt ut för samtliga advokater som har blivit ledamöter av Advokatsamfundet efter ikraftträdandet. Hur kvalifikationskraven påverkar advokater som har blivit ledamöter i Advokatsamfundet före ikraftträdandet kan du läsa mer om i följande frågor och svar.
Det uppställs inget krav på att underrätta Advokatsamfundet eller domstolarna om att du uppfyller kvalifikationskraven. I stället åligger det dig att avböja ett uppdrag om du inte uppfyller kvalifikationskraven.
Däremot kommer det att finnas möjlighet att registrera uppgift genom Advokatsamfundets uppdragslistor om att du uppfyller kvalifikationskraven. Mer information om detta kommer under hösten.
Domstolar kan vid behov söka information i uppdragslistorna för att kontrollera att du har uppfyllt kvalifikationskraven.
Advokatsamfundet kommer att genomföra tillsyn av angivna meriter för att upprätthålla legitimiteten i systemet.
Nej, endast arbete med försvararuppdrag efter att du har erhållit din advokattitel räknas in i kvalifikationstiden.
Det är inte är möjligt att med exakthet föreskriva den erforderliga erfarenheten av försvararuppdrag under de fem år man ska ha arbetat, till exempel antal mål eller antal arbetade timmar. Det är dock inte tillräckligt att under den angivna tiden varit advokat (haft advokattiteln); du måste också ha haft faktiska uppdrag som försvarare. Detta innebär att du ska ha haft praktisk erfarenhet av att arbeta med försvararuppdrag, och detta i en inte obetydlig omfattning.
Du bör även ha skaffat sig erfarenhet av att arbeta med mål som involverar klienter som är frihetsberövade.
Du avgör själv vid antagandet av ett uppdrag huruvida du har haft erforderlig erfarenhet av försvararuppdrag under kvalifikationstiden.
Ja. Kvalifikationstiden avser tid när du haft faktiska uppdrag som försvarare, det vill säga du ska ha haft praktisk erfarenhet av att arbeta med försvararuppdrag, och detta i en inte obetydlig omfattning.
Vid medverkans-, förberedelse- och försöksbrott bedöms straffminimum utifrån ett fullbordat brotts straffskala.
Om nya misstankar läggs klienten till last, eller rubriceringen av misstankarna ändras på så sätt att du inte hade uppfyllt kraven vid uppdragets antagande, bör du som huvudregel frånträda uppdraget.
Principiellt är bedömningen i fråga om skyldighet att frånträda ett uppdrag densamma under uppdragets gång som när uppdraget accepteras. Det kan emellertid i vissa fall få långtgående konsekvenser för en klient om advokaten frånträder ett pågående uppdrag. Du måste därför noga överväga om det men klienten skulle lida vid ett frånträdande är så stort att uppdraget trots allt inte bör frånträdas. Faktorer att ta hänsyn till vid ett sådant övervägande är bland annat hur lång tid uppdraget har pågått, klientens inställning till ett frånträdande, risken för att klienten lider någon form av rättsförlust, eventuella merkostnader för uppdragets slutförande av annan advokat och vad det rör sig om för brott.
Som huvudregel ska den som sätts i den offentliga försvararens ställe uppfylla samma kvalifikationskrav för uppdraget.
Det kan, både ur ett klient- och kostnadsperspektiv, ibland vara mer lämpligt att tillfälligt sätta en advokat från den egna advokatbyrån i sitt ställe än en utomstående advokat. Det bör därför i vissa fall anses förenligt med god advokatsed att sätta en advokat från samma advokatbyrå i sitt ställe, även om han eller hon inte fullt ut uppfyller kvalifikationskravet för uppdraget. Sådana skäl bör i regel grunda sig på att du med kort varsel har bokats in på förhör eller förhandling då du redan sitter bokad i annat mål.
Du måste göra en bedömning av konsekvenserna i det enskilda fallet av att sätta någon annan i ditt ställe, där bland annat klientens inställning till detta och omfattningen av substitutionen har betydelse.
Se även frågan: Kan dispens sökas vid substitution till advokat som inte uppfyller kvalifikationskraven?
Om brottslighetens straffminimum är fyra års fängelse eller mer, ska som huvudregel både du och din medförsvarare uppfylla kvalifikationskraven.
Undantagsvis är det tillåtet för en advokat som inte uppfyller kraven att åta sig uppdraget som medförsvarare, förutsatt att ni båda arbetar på samma advokatbyrå och därmed tillsammans kan utföra uppdraget med den erfarenhet och kompetens som kvalifikationskravet kräver.
Kravet på brottmålsutbildning för att kunna åta sig offentliga försvararuppdrag i mål med brottslighet som har ett straffminimum på fyra års fängelse eller mer gäller inte för advokater som vid tidpunkten för införandet har mer än fem års erfarenhet av försvararuppdrag.
Advokater som blivit ledamöter i Advokatsamfundet efter den 1 januari 2025
För åta sig försvararuppdrag, oavsett straffminimum, uppställs krav på att ha genomgått brottmålsutbildning motsvarande totalt 18 utbildningstimmar (t.ex. Advokatsamfundets Brottmålskurs 1 – försvararens uppgifter i och utom domstol, eller motsvarande extern utbildning). För att åta sig försvararuppdrag i mål med brottslighet som har ett straffminimum på fyra års fängelse eller mer, krävs därutöver att du genomgår en brottmålsutbildning särskilt inriktad på mål med allvarlig brottslighet (Advokatsamfundets Brottmålskurs 3 – med inriktning på grova brott eller motsvarande extern utbildning motsvarande 18 utbildningstimmar).
Advokater som blivit ledamöter i Advokatsamfundet före den 1 januari 2025
För dessa uppställs inget krav på att ha genomgått brottmålsutbildning motsvarande totalt 18 utbildningstimmar för att kunna åta sig försvararuppdrag.
För advokater som saknar fem års erfarenhet av försvararuppdrag vid tidpunkten för införandet uppställs däremot krav på att genomgå brottmålsutbildning särskilt inriktad på mål med allvarlig brottslighet (Advokatsamfundets Brottmålskurs 3 – med inriktning på grova brott eller motsvarande extern utbildning motsvarande 18 utbildningstimmar).
Om du har genomgått Advokatsamfundets brottmålskurser kommer de automatiskt att registreras i Advokatsamfundets uppdragslistor, som du hittar här (inloggning krävs). Om du har genomgått en motsvarande extern utbildning kommer du att behöva registrera den i uppdragslistorna.
Mer information om hur du ska gå till väga för att registrera meriter skickas ut i ett nyhetsbrev under hösten 2024 och publiceras även på Advokatsamfundets webbplats.
Möjligheten att begära dispens från kvalifikationskraven är ytterst begränsad. Dispensansökan prövas av Advokatsamfundets huvudstyrelse. Här hittar du ansökningsblanketten och information om ansökningsförfarandet. En generell dispensansökan ska inte föranledas av att du överväger att åta dig ett specifikt uppdrag.
Förutsatt att du har styrkt din tidigare arbetslivserfarenhet i samband med ansökan om inträde eller återinträde i Advokatsamfundet, behöver du inte lämna in tjänsteintyg eller liknande handlingar tillsammans med din ansökan.
Generell dispens från kvalifikationskraven tillämpas restriktivt och kräver synnerliga skäl. För att dispens ska beviljas ska du påvisa betydande expertis inom brottmålsprocessen med mångårig praktisk erfarenhet av arbete under förundersökning och huvudförhandling.
Begäran om dispens från kvalifikationskraven prövas av Advokatsamfundets huvudstyrelse. Här hittar du ansökningsblanketten och information om ansökningsförfarandet.
En dispensansökan behandlas som utgångspunkt på det styrelsemöte som infaller närmast tre veckor efter det att ansökan kom in till Advokatsamfundets kansli, om ansökan inte behöver kompletteras. Om ansökan behöver kompletteras i något avseende, behandlas ansökan i stället på det styrelsemöte som infaller närmast tre veckor efter att ansökan blev komplett.
Det finns inget dispensförfarande specifikt för enskilda uppdrag. Advokater som inte uppfyller kvalifikationskraven behöver i stället ansöka om generell dispens (läs mer under frågan: Hur ansöker jag om dispens från kvalifikationskraven?). I vissa fall kan det anses förenligt med god advokatsed att sätta en advokat från samma advokatbyrå i sitt ställe, även om han eller hon inte uppfyller kvalifikationskravet för uppdraget (läs mer under frågan: Gäller kvalifikationskraven även för substituerande advokat?
Brottmålskurs 3, som tillhandahålls av Advokatsamfundet, innehåller nedanstående moment. För att en extern utbildning ska anses uppfylla utbildningskravet ska innehållet i huvudsak motsvara Advokatsamfundets Brottmålskurs 3:
-
Mottagande av uppdraget – anhållen klient
-
Genomgång av RB 24:9 a
-
Formulera inställning till misstanken
-
Den inledande bevisanalysen
-
Genomgång av vilka hemliga tvångsmedel som kan ha använts: HAK, HÖK, HRA, HKÖ, HDA, AKÖ, distansundersökning
-
Polisförhöret – val av strategi; tystnad? Tala? Polisens strategier mot tystnad
-
Långa häktningstider – hur hantera dessa?
-
Gärningen i förhållande till rättskraften
-
Delgivning av förundersökningen – skäligt rådrum
-
Genomgång av RB 23:18, 23:19 och 38:8
-
Rättsmedicinens grunder
-
Kriminalteknikens grunder
-
Analys av telefontrafik och andra digitala spår
-
Brukaranalys
-
Tillsammans och i samförstånd och i samråd
-
Kort om huvudförhandlingens genomförande
-
Restriktionsjuridik – försvararens uppdrag för frihetsberövad
Som ledamot är du alltid välkommen att kontakta Advokatsamfundet för att ställa frågor. Du når kansliet på telefon 08-459 03 00, eller via e-post info@advokatsamfundet.se.