Kostnadsräkningsärenden

Domstolar och myndigheter som beslutar om ersättning från allmänna medel till exempelvis offentlig försvarare, målsägandebiträde eller särskild företrädare för barn ska rapportera till Advokatsamfundet om en advokats yrkade ersättning sätts ned avsevärt enligt förordning (2005:77) om kontroll av vissa ersättningsanspråk m.m.

Tillsynsenheten kan med anledning av sådan rapportering inleda ett tillsynsärende. Advokatsamfundets proaktiva tillsyn syftar här till att förebygga oskäliga kostnadsdebiteringar vad gäller rättsliga biträden.

Om ett tillsynsärende inleds ombeds den berörda advokaten först att yttra sig över skälen till nedsättningen samt, för det fall advokaten har eller avser att överklaga beslutet om nedsatt ersättning, inkomma med kopia på överklagandet. Tillsynsenheten inväntar som huvudregel att beslutet om ersättning vunnit laga kraft innan någon ytterligare åtgärd vidtas. 

Efter att yttrande inkommit och beslutet om ersättning vunnit laga kraft tar tillsynsenheten ställning till om ärendet ska hänskjutas till huvudstyrelsen eller inte. Vid denna bedömning beaktar tillsynsenheten bl.a. om det rör sig om en flagrant överdebitering, om det finns påståenden om att advokaten har agerat olämpligt och/eller oskickligt, om advokatens noggrannhet ifrågasätts samt övriga omständigheter av betydelse. Om tillsynsenheten anser att det finns skäl att anta att advokaten brutit mot god advokatsed hänskjuts ärendet till huvudstyrelsen. Ärendet föredras sedan för huvudstyrelsen som kan besluta om att uppta ett disciplinärende mot den berörda advokaten.

Revisorsrapporter

En advokat som bedriver egen verksamhet är skyldig att utse en revisor som kan intyga att bokföringen sker enligt lag och Advokatsamfundets bokföringsreglemente och riktlinjer för vidareutbildning. Advokat som bedriver verksamhet har att inom sju månader efter utgången av varje räkenskapsår komma in med revisorsrapport till samfundets kansli. Du hittar mallarna för revisorsrapporter här.

Tillsynsenheten granskar de revisorsrapporter som innehåller anmärkningar och kan härefter inleda ett tillsynsärende. Om advokat som bedriver verksamhet inte inkommit med någon revisorsrapport inleds alltid ett ärende. Advokaten ombeds att yttra sig över anmärkningarna i revisorsrapporten alternativt avsaknaden av densamma och härefter tar tillsynsenheten ställning till om ärendet ska hänskjutas till huvudstyrelsen. Om ärendet inte hänskjuts till huvudstyrelsen så avskrivs det från vidare handläggning.

Brottmålsdomar

Den 1 januari 2018 utvidgades möjligheten att utesluta advokater som på grund av brott visat sig vara uppenbart olämpliga att vara advokater (se 8 kap. 7a § RB). Med anledning av lagändringen antogs även förordningen (2017:1026) om underrättelse till Sveriges advokatsamfund om domar i vissa brottmål. Enligt förordningen ska en domstol underrätta Advokatsamfundet om en dom som innebär att en advokat har dömts för brott till någon annan påföljd än penningböter. Underrättelsen ska lämnas inom en vecka från det att domen meddelades.

Tillsynsenheten granskar samtliga brottmålsdomar som rapporteras till Advokatsamfundet enligt förordningen och tar därefter ställning till om ett ärende ska inledas eller inte. Vid den bedömningen beaktas bl.a. vilket brott det är fråga om, gärningens straffvärde, om gärningen begåtts uppsåtligen eller av oaktsamhet, påföljdsval och om advokaten har gjort sig skyldig till brott vid tidigare tillfälle.

Om tillsynsenheten bedömer att brottet kan vara förtroendeskadligt eller om det föreligger några andra omständigheter som gör att ett ärende bör inledas inväntas i regel att domen vinner laga kraft innan några ytterligare åtgärder vidtas. Härefter ombeds advokaten att inkomma med ett yttrande över domen och tillsynsenheten tar sedan ställning till om ärendet ska hänskjutas till huvudstyrelsen eller inte. Om ärendet hänskjuts föredras det för huvudstyrelsen som kan besluta om att uppta ett disciplinärende mot den berörda advokaten. För det fall tillsynsenheten vid bedömningen kommer fram till att ärendet inte ska hänskjutas till huvudstyrelsen skrivs det av från vidare handläggning.  

Händelsestyrd tillsyn

Utöver den regelbundna tillsynen, tillsynen enligt penningtvättslagen och de särskilda granskningsområden som fastslagits i den årliga tillsynsplanen kan tillsynsenheten på, förekommen anledning, även genomföra händelsestyrda granskningar. Denna del av tillsynen är reaktiv och kan aktualiseras genom omständigheter som kommer samfundet till känna genom externa parter, omständigheter som uppmärksammas genom media eller genom dialog med externa samt omständigheter som framkommer inom ramen för Advokatsamfundets tillsyns- och övriga verksamhet.