Det danska justitieministeriet inbjöd den 14–15 november domare, advokater med flera till ett nordiskt möte om alternativ konfliktlösning där rättsmedling var ett huvudtema.
Nordiska försöksprojekt med rättsmedling har funnits i flera år, i Norge sedan 1997 och Danmark sedan 2003. Finland får från och med den 1 januari 2006 en ny lag om rättsmedling.
I Norge har det lagts fram en ny tvistemålslag och en lag om medling där det dock är oklart när lagen kommer att träda i kraft.
I Sverige berördes medlingsinstitutet redan av 1999 års rättegångsutredning i dess slutbetänkande, En modernare rättegång (SOU 2001:103). I mars 2005 överlämnades propositionen om en modernare rättegång (prop. 2004/05:131). I juni 2005 beslutade regeringen att tillsätta en kommitté för att utreda alternativa former för tvistlösning vid tingsrätt. Utredningen genomförs av ensamutredare Barbro Hegrelius Jonsson, president vid Hovrätten för Nedre Norrland, Sundsvall. Utredaren har knutit till sig sakkunniga och experter. Arbetet skall vara slutfört senast den 28 februari 2007.
Utredningen skall belysa förutsättningarna för att inrätta ett alternativt förfarande för prövning av dispositiva tvister. Övergripande målsättning skall vara frivillighet, snabbhet, partsinflytande och flexibilitet. I direktiven (Dir. 2005:77) sägs att arbetet skall inriktas på lösningar som inte följer den nuvarande rättegångsordningen och överväga ändringar av nuvarande lagstiftning. Utredaren skall ta ställning till om det behövs några lagändringar i syfte att få till stånd en ökad användning av medlingsinstitutet och även undersöka om det är lämpligt att införa någon form av förprocessuell medling. Utredaren skall beakta pågående lagstiftningsarbete i Norden samt i de utomnordiska länderna som utredaren bedömer vara av intresse.